Σαμαράς: Λύση δεν είναι το μνημόνιο

«Λύση δεν είναι το Μνημόνιο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας την Τετάρτη στην περιοχή Μυλοποτάμου και σημείωσε ότι «δεν γίνεται να κυνηγάει το κράτος όσους δεν έχουν πληρώσει ένα τιμολόγιο και το ίδιο να μην πληρώνει».

«Όλοι μαζί πρέπει να κοιτάξουμε να δυναμώσουμε την κτηνοτροφία, όπως επίσης να στηριχθούν οι νέοι αγρότες και όσοι δεν εγκαταλείπουν την περιφέρεια», σημείωσε και τόνισε πως είναι ανάγκη «να κεφαλαιοποιήσουμε όλα όσα προσφέρει και διαθέτει η χώρα και να υπάρξει όχι μία ατελέσφορη πολιτική, που είναι άγνωστο τι θα συμβεί αν συνεχισθεί, αλλά να υπάρξει ένα σχέδιο και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Έλληνα και να είμαστε διατεθειμένοι όλοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βρούμε λύσεις».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε την απόλυτη εγκατάλειψη του κλάδου των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» ως μία αυτοδιοικητική «μεταρρύθμιση χωρίς αρμονία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ που περιοδεύει στην Κρήτη σημείωσε επίσης την καταστροφή στα προϊόντα του κρέατος, γάλακτος και τυριού, που είναι απόρροια των χαμηλών τιμών, σε συνάρτηση με τις κατά πολύ αυξημένες τιμές των ζωοτροφών. «Αν μάλιστα γίνει πραγματικότητα η αύξηση του ΦΠΑ τότε θα μπει η ταφόπετρα στο συγκεκριμένο κλάδο», είπε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε κατοίκους του Περάματος Μυλοποτάμου, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί να τον υποδεχτούν και να μιλήσουν μαζί του.

Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τη δημοτική αρχή και τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού, για την κατάσταση που επικρατεί και στον αγροτικό κλάδο της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου και σημείωσε ότι «η μη παραγωγή δημιουργεί τις προϋποθέσεις της εισαγωγής… Πρόκειται για μία ανωμαλία στην αγορά που μας αναγκάζει να κάνουμε ως χώρα εισαγωγές σε βόειο και χοιρινό κρέας, με αποτέλεσμα 1,5 δισ. να μας κοστίζουν οι εισαγωγές, ενώ θα μπορούσαμε οι ίδιοι να παράγουμε».

Συνέδεσε δε το συγκεκριμένο πρόβλημα με εκείνο των καθυστερήσεων στις επιδοτήσεις, των ενισχύσεων και την επιστροφή ΦΠΑ, που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους ανθρώπους του κλάδου και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο με το εξωτερικό χρέος, αλλά και με το εσωτερικό χρέος που φτάνει τα 8 δισ.

Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος αφού ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τα προβλήματα που απασχολούν τον «Καλλικρατικό» πλέον δήμο, δήλωσε πως στήριξε το θεσμό ως φιλοσοφία - ευθέως λεω πως είναι καλός, είπε - αλλά πρόσθεσε ότι χωρίς χρήματα δεν μπορεί να στηριχθεί. Ο δήμος κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε υποστεί μείωση 40% περίπου από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και τούτο σημαίνει πως δεν καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες μας, είπε.

Ο κ. Κόκκινος ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βοηθήσει στο να πραγματοποιηθεί το έργο της Ταχείας Οδού που θα συνδέει Ηράκλειο, Ανώγεια, Μυλοπόταμο, Ρέθυμνο και θα βοηθήσει πολύ τις τοπικές κοινωνίες και την ενδοχώρα του ορεινού όγκου του Ψηλορείτη. Ακόμη επεσήμανε τα περιβαλλοντικά και τουριστικά προβλήματα της περιοχής του, κάλεσε δε τον κ. Σαμαρά να ασχοληθεί με τα ευαίσθητα θέματα που ακούν στο όνομα 'Βοήθεια στο Σπίτι' και 'Αγροτοκτηνοτροφία'.

«Πρέπει να βρείτε λύση... Η ύπαιθρος διαλύεται, ο αγροτοκτηνοτροφικός κλάδος διαλύεται. Τα προνοιακά προγράμματα έχουν ανάγκη στήριξης και μάλιστα δεδομένου πως απευθύνονται σε ευαίσθητες ομάδες αλλά και διότι οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν να πληρωθούν οκτώ μήνες», είπε.
Ο Α. Σαμαράς έλαβε ως δώρο από τον κ. Κόκκινο ένα παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι και άκουσε το δήμαρχο να του λεει πως: «Ότι δεν γίνεται κόβεται…».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε στα Ανώγεια, την κεντρική πλατεία (όπου συνομίλησε με τους κατοίκους) και το πατρικό σπίτι του Νίκου Ξυλούρη.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης εξέθεσε τα προβλήματα της περιοχής και ζήτησε από τον Α. Σαμαρά, όπου μπορεί, να βοηθήσει «τη δύσκολη αλλά ιστορική και πνευματική αυτή περιοχή», ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την εκτίμησή του για όσους επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους, όσο δύσκολη και αν είναι η ζωή και τόνισε πως θα είναι δίπλα τους κι ο ίδιος και η ΝΔ.

Αυτά δεν είναι λόγια ενός πολιτικού, αλλά υπόσχεση ενός ανθρώπου που αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τον κόπο των Ελλήνων της Περιφέρειας, είπε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αργότερα θα επισκεφθεί το Ηράκλειο.

Πηγή: skai.gr