Χωρίς συναίνεση στα φλέγοντα θέματα

Αποφασισμένος να προχωρήσει με ή χωρίς συναίνεση εμφανίστηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δραματικής συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. «Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος προσέρχεται στη συνάντηση με ανοιχτό μυαλό και επιδιώκει την κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε συναίνεση σε βασικά θέματα, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, τα ελλείμματα, οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και να τοποθετηθούν σε καίριους τομείς πρόσωπα κοινής αποδοχής. Κατά την κυβέρνηση, υπήρξαν μερικές χαραμάδες συναίνεσης, αλλά δεν υπήρξε σημαντική μετατόπιση σε μερικά φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό του φορολογικού.

Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου είναι η μόνη διέξοδος της χώρας», επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό. «Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για συναίνεση... συγκάλεσε μία σύσκεψη χωρίς κανένα καινούριο στοιχείο και χωρίς περιεχόμενο... Η ΝΔ δε δέχεται εκβιασμούς που ακυρώνουν το νόημα της Δημοκρατίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στο συμβούλιο ως κομβικό σημείο το φορολογικό, προτείνοντας ότι θα πρέπει να του διαπραγματευτούμε με την τρόικα. «Δεν έχει νόημα. Η τρόικα δε δέχεται», φέρεται να του απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων» δήλωσε η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ. «Αυτό, εκτίμησε η κ. Παπαρήγα, δε σημαίνει ότι ένα πιεστικό περιστατικό δε θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και κατέληξε λέγοντας: «Να μην τολμήσουν να κάνουν στάση πληρωμών γιατί τότε ο λαός θα πρέπει να ξεσηκωθεί, αλλά όχι με κατσαρόλες».

«Φαίνεται ότι η καρέκλα ορισμένων είναι πάνω από την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Ως ανοικτή ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. «Ο πρωθυπουργός, είπε, δε ζητά συναίνεση από την κοινωνία, ούτε από την Αριστερά, αλλά ζητά την αντιλαϊκή συναίνεση από τη δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός του είπε: « Δε ζητώ συναίνεση, αλλά καλύτερο πολιτικό κλίμα και να μη με λες Πινοσέτ». Ο κ. Τσίπρας φέρεται να του απάντησε: «Αυτοί που σου τα μεταφέρουν αυτά, το κάνουν από υπερβάλλοντα ζήλο για να σε προστατεύσουν και φοβάμαι ότι σου κάνουν κακό... Εγώ αυτό που είπα είναι ότι τα μέτρα που παίρνουν προσιδιάζουν με τα μέτρα που πήραν η Θάτσερ και ο Πινοσέτ και προκάλεσαν σοκ».
Πηγή: skai.gr