Συναίνεση: Σημείο Μηδέν

Αποφασισμένος να προχωρήσει με ή χωρίς συναίνεση εμφανίστηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δραματικής συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να έθεσε μία σειρά ερωτημάτων προς τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως για παράδειγμα εάν θέλουμε να είμαστε στο ευρώ, ενώ πληροφορίες θέλουν να συζητήθηκε και η περίπτωση του δημοψηφίσματος. Όπως φάνηκε κάτι τέτοιο είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έριξε στο τραπέζι την πρόταση για οικουμενική, για να λάβει όμως αρνητική απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματός του λέγοντας: «Δε δίνουμε συναίνεση στο λάθος, ό,τι ήταν να πω το είπα στο Ζάππειο». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στο συμβούλιο ως κομβικό σημείο το φορολογικό, προτείνοντας ότι θα πρέπει να του διαπραγματευτούμε με την τρόικα. «Δεν έχει νόημα. Η τρόικα δε δέχεται αυτά που λες», φέρεται να του απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων» δήλωσε η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ. «Αυτό, εκτίμησε η κ. Παπαρήγα, δε σημαίνει ότι ένα πιεστικό περιστατικό δε θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές και κατέληξε λέγοντας: «Να μην τολμήσουν να κάνουν στάση πληρωμών γιατί τότε ο λαός θα πρέπει να ξεσηκωθεί, αλλά όχι με κατσαρόλες».

Ας ανοικτή ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. «Ο πρωθυπουργός, είπε, δε ζητά συναίνεση από την κοινωνία, ούτε από την Αριστερά, αλλά ζητά την αντιλαϊκή συναίνεση από τη δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός του είπε: « Δε ζητώ συναίνεση, αλλά καλύτερο πολιτικό κλίμα και να μη με λες Πινοσέτ». Ο κ. Τσίπρας φέρεται να του απάντησε: «Αυτοί που σου τα μεταφέρουν αυτά, το κάνουν από υπερβάλλοντα ζήλο για να σε προστατεύσουν και φοβάμαι ότι σου κάνουν κακό... Εγώ αυτό που είπα είναι ότι τα μέτρα που παίρνουν προσιδιάζουν με τα μέτρα που πήραν η Θάτσερ και ο Πινοσέτ και προκάλεσαν σοκ».
Πηγή: skai.gr