Κλείσιμο

WikiLeaks: Νέες αποκαλύψεις για την Ελλάδα

Για πρώτη φορά οι αναγνώστες του SKAI.gr θα έχουν την ευκαιρία μέσα από γραπτές πηγές που διέρρευσαν μέσω του ιστότοπου WikiLeaks να παρακολουθήσουν με σπάνια διαύγεια το νήμα που συνδέει τις ελληνικές αποφάσεις για θέματα όπως το Σκοπιανό, το Κυπριακό ή την τρομοκρατία με τις αμερικανικές σκέψεις, αλλά και τις αντιδράσεις που αυτές πυροδότησαν. Πάνω από όλα, τα έγγραφα αυτά -αδιαβάθμητα, εμπιστευτικά ή απόρρητα- καθρεφτίζουν την άγνωστη εικόνα που έχει για μας ο πιο υπολογίσιμος παίκτης της διεθνούς διπλωματικής σκηνής.


Μέρος 42

06ATHENS1913
Τον Ιούλιο του 2006 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας συναντάται με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Matt Bryza. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία. Η Αμερική, σε σειρά τηλεγραφημάτων, επιδιώκει να εξασφαλίσει στους Έλληνες εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, όπως αυτή του Αζερμπαϊτζάν. Ο Έλληνας υπουργός με την σειρά του, τους υπόσχεται: "Δεν θα αφήσω την Ελλάδα να πέσει στα πόδια τους".

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 43

06ATHENS3232
Τον Δεκέμβριο του 2006 οι Αμερικανοί αναρωτιούνται για τις επιδιώξεις και τα σχέδια του τότε υπουργού Άμυνας της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο τότε Αμερικανός πρέσβης Ries τον χαρακτηρίζει μάλιστα "διεθνή άνδρα-μυστήριο" και απορεί γιατί ενώ έχει στα χέρια του έναν διόλου ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους μετέχοντες στην Βορειοατλαντική συμμαχία, όταν βρίσκεται στα Συμβούλια του ΝΑΤΟ, φαίνεται να μην έχει για αμυντικά θέματα το ίδιο ενδιαφέρον όπως για αυτά που σχετίζονται με πολιτικές αναμετρήσεις στο εσωτερικό. Ο πρέσβης συνεχίζει εκτιμώντας ότι τις πραγματικές αποφάσεις για τον Ελληνικό στρατό παίρνει εκείνη την περίοδο ο Π. Χηνοφώτης ενώ καταλήγει με τις εκτιμήσεις του Π. Κάμμενου για τα θέματα του υπουργείου Αμύνης.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 44

06ATHENS338
Τον Φεβρουάριο του 2006 ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Charles Ries διαπιστώνει ότι η πίεση είναι το μόνο μέσο που θα χρειαστεί ώστε οι Έλληνες αξιωματούχοι να συμφωνήσουν σε αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας της Ελλάδας στο Αφγανιστάν. Το τηλεγράφημα περιγράφει τι μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί για να αποσπάσουν ένα "ναι" από τους Έλληνες αλλά και τι στάση έχουν κρατήσει μέχρι στιγμής οι κυβερνητικοί στις παραινέσεις τους.

Διαβάστε αναλυτικά

Μέρος 45

06ATHENS373
Στις 8 Φεβρουαρίου του 2006 ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης αλλάζει την τοποθεσία του προκαθορισμένου ραντεβού του με τον Αμερικανό πρέσβη και επιδιώκει να τον συναντήσει σε εστιατόρια κεντρικού ξενοδοχείο παρουσία φωτογράφου για να αποδείξει ότι οι υποκλοπές δεν έχουν μειώσει την πίστη του ίδιου αλλά και του πρωθυπουργού Καραμανλή στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσιγκτον. Το μενού του γεύματος των δύο ανδρών – που ο πρέσβης ειρωνικά χαρακτηρίζει «δραματικό γεύμα σε δύο πράξεις» περιλαμβάνει αρκετές αποκαλύψεις για τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.

Διαβάστε αναλυτικά
Πηγή: Έρευνα - Επιμέλεια: Άγγελος Πετροπουλος, Μαριάννα Κακαουνάκη, Ελένη Βαρβιτσιώτη