Σαμαράς: Η οικονομία χρειάζεται δημιουργικό σοκ

Την ανάγκη επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας με ένα δημιουργικό σοκ επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος της ΝΔ για την οικονομία (Ζάππειο ΙΙ).

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις πια εκεί που μας έφτασε το ΠΑΣΟΚ, ο λαός ζητάει ένα συμβόλαιο αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας» σημείωσε.

«Μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φύγουμε από την κρίση, χωρίς να επιστρέψουμε στην εξαρτημένη ευημερία» ανέφερε.

«Απαιτείται επανεκκίνηση της Ελλάδας. Επανεκκίνηση σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημιουργικό σοκ. Χρειάζεται πρόταση ρεαλιστική, κοστολογημένη. Το Λουξεμβούργο αποκάλυψε τους μύχιους φόβους μας ότι από ισότιμοι εταίροι περιοριζόμαστε σε δανειολήπτες» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού για το τετράμηνο του τρέχοντος έτους τόνισε ότι έναντι στόχου 8,5% αύξηση εσόδων η κυβέρνηση είχε μείωση εσόδων 9,2%, ενώ το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 14% παρά τις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε επτά άξονες:

- Μείωση φορολογικών συντελεστών με ενιαίο συντελεστή 15%
- Τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων από το παρελθόν
- Γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και κατάργηση του ΚΒΣ
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων υπό αυστηρές προϋποθέσεις
- Εξόφληση οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες
- Παράταση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητα των τραπεζών με δέσμευση τους να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία το 20-30% των εγγυήσεων που λαμβάνουν
- Μέτρα για την τόνωση της οικονομίας

Επίσης πρότεινε «Πόθεν Έσχες» για όσους διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974.
«Χρειαζόμαστε εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, να κινητοποιήσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και τον απόδημο ελληνισμό» πρόσθεσε.

Εξάλλου, κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας.

«Το παιδί του Μανώλη Καντάρη δεν θα γιορτάσει ποτέ, της οικονομίας προηγείται η κατάσταση ασφάλειας του πολίτη. Μέσω της οικονομίας όμως, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τον έλεγχο της χώρας», σημείωσε.  

Απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Με σκωπτικότητα αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα πολυδιαφημισμένο και υποτίθεται κοστολογημένο.

Μια σειρά από αυτές είναι δικές μας προτάσεις και άλλες είναι ανεδαφικές είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ως παράδειγμα αντιγραφής των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, την κατάργηση του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου.

Τέλος προέτρεψε τον κ. Σαμαρά να παραδειγματιστεί από την Πορτογαλία και την συναίνεση των κομμάτων.

Διαβάστε ΕΔΩ τα σχόλια του ΕΒΕΑ για τις προτάσεις της ΝΔ.

null
Πηγή: skai.gr