Κλείσιμο

Ζάππειο 2: Τι θα πει ο Σαμαράς

Την επικαιροποιημένη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας» παρουσιάζει την Πέμπτη στο Ζάππειο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς 

Ο  Αντώνης Σαμαράς δεν θα βάλει πολύ ψηλά τον πήχη όπως την προηγούμενη φορά, όταν λοιδορήθηκε για τη μείωση του ελλείμματος σε 18 μήνες. Θα παρουσιάσει, λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ένα βατό σχέδιο το οποίο θα στηρίζεται σε πραγματοποιήσιμα βήματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή χαρτιά που αναμένεται να βγάλει από το μανίκι είναι η υπόσχεση για επαναφορά των χαμηλών συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. Θα μιλήσει επίσης για μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με αφορμή και τη συνεχιζόμενη ύφεση που έχει βυθίσει τα έσοδα του κράτους. Άγνωστο παραμένει αν θα υιοθετήσει ρηξικέλευθες προτάσεις για ενιαία φορολόγηση 15% όπως έχουν πει και στελέχη της ΝΔ. Θα ταχθεί τουλάχιστον υπέρ του «παγώματος» των αυξήσεων στο ΦΠΑ και υπέρ των άμεσων επιστροφών ΦΠΑ από το κράτος στις επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα θυμίσει την περυσινή του πρόταση για να κερδίσει πολιτικούς πόντους αλλά αναμένεται να ταχθεί κατά της πώλησης του 51% της ΔΕΗ και υπέρ ενός στρατηγικού επενδυτή. Ακόμη θα πει «όχι τώρα» στην πώληση του ΟΠΑΠ καθώς σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες θεωρεί ότι «η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή». Εκεί που φαίνεται πάντως να ομονοούν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στο θέμα των αυθαιρέτων απ’ όπου και η ΝΔ βλέπει 1,5 δισ έσοδα μέσω της τακτοποίησης. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν για το Ζάππειο 2 και τις προτάσεις της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ενδιαφέρον πάντως θα έχει αν ο Αντώνης Σαμαράς σηκώσει το γάντι στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για εθνική συστράτευση και τι θέση θα πάρει για το νέο μνημόνιο.
Πηγή: skai.gr