ΔΝΤ: Για τεχνικά ζητήματα οι συνομιλίες Στρος Καν – Παπανδρέου

Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη 

"Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνομιλίες που είχε το ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς το ταμείο για την παροχή τεχνικής βοήθειας σε ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και φοροδιαφυγής. Δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία ασυμφωνία οικονομικής βοήθειας μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ΔΝΤ πριν υποβληθεί το αίτημα της Ελλάδας για οικονομική βοήθεια στο τέλος του Απριλίου του 2010".

Με αυτές τις γραμμές το ΔΝΤ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, προσπαθεί να καλύψει- όχι βέβαια με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο- τα όσα ο ίδιος ο κ. Στρος Καν αποκάλυψε στο απόσπασμα της συνέντευξής του σε γαλλικό κανάλι, το οποίο για πρώτη φορά προβλήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου. Είναι το απόσπασμα της συνέντευξης, το περιεχόμενο του οποίου είχε αποκαλύψει πριν μερικούς μήνες η εφημερίδα "Καθημερινή", και το οποίο όμως τελικά "κόπηκε" κατά την επίσημη προβολή της συνέντευξης από το γαλλικό κανάλι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το "κόψιμο" του επίμαχου αποσπάσματος τότε, έγινε έπειτα από παράκληση στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης προς τα στελέχη του ΔΝΤ προκειμένου να μην μεταδοθεί και προκληθούν έτσι πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αφού ο κ. Στρος Καν εμφανίζεται να μιλάει για συζητήσεις που έκανε "υπόγεια" η ελληνική κυβέρνηση με τα στελέχη του Οργανισμού.

Ο σάλος που ξέσπασε από την προβολή τελικά του συγκεκριμένου αποσπάσματος από το Λάκη Λαζόπουλο, ανάγκασε- σύμφωνα με τις ίδιες ασφαλείς πληροφορίες- την κυβέρνηση να βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες σε τηλεφωνική επικοινωνία με ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, πιέζοντας ώστε να εκδοθεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση, πράγμα το οποίο και έκανε τελικά το Ταμείο που φέρεται να βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για τη σύνταξή της. Η ανακοίνωση, ωστόσο, μάλλον χειρότερα κάνει τα πράγματα συσκοτίζοντας το ήδη "θολωμένο" τοπίο που έχει δημιουργηθεί σε ότι αφορά το παρασκήνιο των όσων διημείφθησαν πολλούς μήνες πριν από την επίσημη προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ και το μηχανισμό στήριξης.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ μιλάει για συζητήσεις που είχαν τεχνικό και μόνο περιεχόμενο με τις ελληνικές αρχές. Τα ερωτήματα όμως που επανέρχονται αναπάντητα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση κρατούσε κρυφό όλους αυτούς τους μήνες "το αλισβερίσι" με τα στελέχη του Οργανισμού και την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός μιλούσε για το "πιστόλι" του ΔΝΤ που βρίσκεται στο τραπέζι. Επιπλέον, πώς εύκολο είναι να πιστέψει κανείς ότι το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων δεν άγγιζε και το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας από το ΔΝΤ, κάτι για το οποίο συνηγορεί ο "υπόγειος" χαρακτήρας αυτών των συζητήσεων, όπως τον απέδωσε ο κ. Στρος Καν. Και τέλος, για ποιο λόγο η κυβέρνηση όταν άρχισε να αναζητά τη λύση του ΔΝΤ, η ίδια διατείνονταν ότι στην οικονομία όλα βαίνουν καλώς και σε γενικές γραμμές τελούν "υπό έλεγχο". Σε όλα αυτά είναι τα ερωτήματα τα οποία το ΔΝΤ δε φώτισε με την ανακοίνωσή του, αφού δεν είναι δική του δουλειά να το κάνει, αλλά της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις στην Αθήνα
Για παραπληροφόρηση και συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πεταλωτής, αφού αμφισβήτησε τη μετάφραση της συνέντευξης, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες στις 11 Δεκεμβρίου 2009 είχε πει πως έχει επαφές με το ΔΝΤ προκειμένου να δοθεί στη χώρα τεχνογνωσία, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου 2010 και πάλι στις Βρυξέλλες είχε δηλώσει πως υπάρχει συνεργασία με το ΔΝΤ για την παροχή βοήθειας σε διοικητικές αλλαγές.

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την προβολή των «κομμένων» δηλώσεων, τα οποία εγκάλεσαν τον κ. Παπανδρέου για αναξιοπιστία.
Πηγή: skai.gr