WikiLeaks: Οι Ρώσοι, το ΥΠΕΞ και ο Παπανδρέου

Τον Δεκέμβριο του 2009, σε εμπιστευτικό τηλεγράφημα με τον εύγλωττο τίτλο «Η Ρωσία επιδιώκει να φλερτάρει τη νέα κυβέρνηση», το «νούμερο 2» της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέμπορα Μακάρθι σημειώνει το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ρωσικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη σύσφιξη στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας.

Όπως αποκαλύπτει η Μακάρθι, οι υπάλληλοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών εξομολογήθηκαν στην Αμερικανική πρεσβεία ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι «ανησυχούν» για την τότε πρόσφατη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο στο πρωθυπουργικό αξίωμα του Γιώργου Παπανδρέου.

«Σύμφωνα με την ανάλυσή» των ίδιων Ελλήνων υπαλλήλων, γράφει η Μακάρθι, «οι σχέσεις των Ρώσων με την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν σχετικά καλές αλλά η Ρωσία είχε ενδείξεις ότι ο Παπανδρέου δεν θα ήταν και τόσο φιλικός με την Ρωσία». Στην συνέχεια του ίδιου τηλεγραφήματος οι Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι μοιράζονται με τους Αμερικανούς ομολόγους τους παράκληση που έκανε κατά την διάρκεια συνάντησής τους ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ στον πρωθυπουργό Παπανδρέου ζητώντας του να ζητήσει την δέσμευση της Βουλγαρίας στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδούπολη.

Τέλος, οι ίδιοι υπάλληλοι και υφιστάμενοι του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών εκείνη την εποχή, ενημερώνουν την αμερικανική πρεσβεία για τα σχέδια του Παπανδρέου να ταξιδέψει στην Μόσχα, όπως και έγινε τελικά τον Φεβρουάριο του 2010, μετά από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν που μετέφερε ο Λαβρόφ.
Πηγή: skai.gr