Κλείσιμο

Wikileaks: Οι «βαρόνοι» και οι «τεχνοκράτες» του ΠΑΣΟΚ

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μέσα στο κείμενο εμφανίζεται η παρένθεση (redacted by SKAI-Kathimerini), που αναφέρεται σε αφαίρεση κειμένου κατ’ επιλογή της συντακτικής ομάδας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει αφαιρεθεί όνομα διπλωματικού υπαλλήλου με χαμηλότερο του πρέσβη βαθμό αλλά έχει διατηρηθεί η ένδειξη της θέσης του.

Στις 13 Νοεμβρίου του 2007, δύο ημέρες μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τότε διεκδικητή του χρίσματος Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα προβαίνει σε διαπιστώσεις για το αποτέλεσμα τοποθετώντας τον Γιώργο Παπανδρέου σε δύσκολη θέση ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες μέσα στο κόμμα: στους «βαρόνους» που πολιτεύθηκαν με τον πατέρα του, στην δική του «ακολουθία συμβούλων» και στους «τεχνοκράτες του Σημίτη».

Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι η νίκη Παπανδρέου επί του Βενιζέλου έφερε κριτική μέσα στο κόμμα και ο Παπανδρέου δέχτηκε κατηγορίες για την ήττα στις εθνικές εκλογές. Μάλιστα, τονίζει ότι ο Παπανδρέου θα βρει δυσκολίες στο να αναδιαμορφώσει την ηγεσία του κόμματος.

Πάντως, επισημαίνεται ότι ο εμφανώς εξαντλημένος Παπανδρέου είναι πιο δυνατός από ό,τι ήταν πριν από δύο μήνες.

Αναφέρεται επίσης ότι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έχουν εναντιωθεί ανοιχτά στον Παπανδρέου αλλά είναι σκεπτικοί για την ηγεσία του και αμφισβητούν το γεγονός ότι έχει όραμα που θα μπορέσει να είναι ελκυστικό για τους ψηφοφόρους, ώστε να ξαναέρθει το κόμμα ξανά στην εξουσία.

Επίσης, επισημαίνεται ότι ο παραγκωνισμένος Κώστας Σημίτης μπορεί να ενισχυθεί ξανά και τότε θα είναι σχεδόν απίθανο να στηρίξει κάποιον από τους Παπανδρέου – Βενιζέλο και πιθανότατα θα προτιμήσει κάποιον από τους προστατευόμενούς του, όπως την Άννα Διαμαντοπούλου.

«Όλα αυτά είναι καλά νέα για την κυβέρνηση Καραμανλή» σημειώνει ο αμερικανός πρέσβης.

Πηγή: skai.gr