Wikileaks: Ο Μολυβιάτης είναι πιο κοντά στον Καραμανλή από την Μπακογιάννη

Διαβάστε αναλυτικά το τηλεγράφημα ΕΔΩ

Ως κοντινότερη χαρακτηρίζει την σχέση Καραμανλή-Μολυβιάτη από αυτή με την τότε ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2007. Στο τηλεγράφημα περιγράφεται συνάντηση του «ανεπίσημου συμβούλου» Μολυβιάτη – όπως χαρακτηρίζεται στον έγγραφο – με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας.

Μάλιστα, λέει ότι ο Μολυβιάτης είναι έμπιστος, όχι αντίπαλος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο κ. Μολυβιάτης αποκάλυψε ότι ο Κ. Καραμανλής γνώριζε το διπλωματικό κόστος να θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤο, πριν από την επίλυση της ονομασίας. Αλλά είπε ότι η κίνηση αυτή χρειαζόταν, ώστε να πάρουν τα Σκόπια μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στο ζήτημα.

Ακόμα, ανέφερε ότι δεν είχαν κάποια συγκεκριμένη στρατηγική για να φτάσουν σε λύση, αλλά ήθελαν πρώτα να ξέρουν τις προθέσεις της Ουάσιγκτον, καθώς όπως είπε ο έλληνας υπουργός, οι Έλληνες θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν το κλειδί της λύσης.

Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι οι έλληνες θεωρούν τους εαυτούς τους θύματα των πολιτικών των μεγάλων δυνάμεων, αλλά δε δέχονται τέτοιες συμπεριφορές από μικρότερα κράτη.

Μάλιστα ο συγγραφέας του τηλεγραφήματος σημειώνει ότι ο Μολυβιάτης είπε ωμά «έχουμε συνηθίσει να (σβήνεται η λέξη) από ένα μεγάλο κράτος όπως η Τουρκία, αλλά είναι απαράδεκτο να πάθουμε το ίδιο από ένα νέο, αναπτυσσόμενο κράτος».

Τονίζεται ότι το τηλεγράφημα προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και την αντιπαράθεση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Πέτρο Μολυβιάτη.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου