Κλείσιμο

Wikileaks: Πώς βλέπει η Κύπρος το διορισμό Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ

Αμερικανικές επαφές στην Κύπρο. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Στις 17 Φεβρουαρίου 2006, λίγο μετά τον διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη ως ΥΠΕΞ, η αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία προβαίνει σε γύρο επαφών και τηλεφωνημάτων με στελέχη των κομμάτων στην Κύπρο και καταγράφει τις ενδιαφέρουσες αντιδράσεις.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα του πρέσβη Ρόναλντ Σλίτσερ, η ελληνίδα υπουργός και ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έχουν στην Κύπρο τη φήμη των φιλοαμερικανών, ότι ακολουθούν ήπιες πολιτικές στο Κυπριακό, είναι υπέρ του σχεδίου Ανάν και είναι μαλακοί προς την Τουρκία.

Λέει μάλιστα ότι το μόνο ο δεξιός ΔΗ.ΣΥ έμεινε ικανοποιημένος με την επιλογή της και μάλιστα ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ήταν από τους πρώτους που την συνεχάρησαν.

Τα άλλα κόμματα ΔΗ.ΚΟ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, ήταν «ηχηρά» ήσυχα, ενώ τα μικρότερα, πιο εθνικιστικά κόμματα, εξέφραζαν την ανησυχία τους για την υποστήριξη που είχε δείξει η κα. Μπακογιάννη στο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Λιλίκας αρκέστηκε να εκφράσει την ελπίδα οι δύο χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται στην επίλυση του Κυπριακού πάνω στην ίδια βάση, ενώ τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εξέφραζαν το φόβο ότι ο διορισμός της Ντόρας Μπακογιάννη θα απειλούσε τις προσπάθειες που είχαν κάνει το Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πέτρος Μολυβιάτης για αντιστροφή του αρνητικού - για τους ελληνοκύπριους - κλίματος μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κόμμα σημείωνε ότι ο διορισμός της κα. Μπακογιάννη θα ήταν αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο, ενώ η εφημερίδα Σημερινή ανέφερε ότι η κα Μπακογιάννη θα επιχειρούσε να βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εις βάρους της Κύπρου.

Το τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη αναφέρει ότι η τοποθέτηση Λιλίκα ήταν προειδοποίηση στην κα. Μπακογιάννη να μην ταράξει τα νερά του Κυπριακού.

Όσον αφορά στο ΑΚΕΛ, ο αμερικανός πρέσβης σχολιάζει ότι ο γγ Χριστόφιας δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την ελληνίδα υπουργό, ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία, Νίκος Κατσουρίδης, είπε στην πρεσβεία ότι δεν ανησυχούσε, καθώς κανείς έλληνας πολιτικός δεν μπορεί να αποτύχει στο ζήτημα της Κύπρου, αλλιώς θα είναι υψηλό το τίμημα που θα πληρώσει στην Ελλάδα.

Η πρεσβεία σχολιάζει ότι ο διορισμός της Ντόρας Μπακογιάννη δεν ήταν έκπληξη ούτε για την Κύπρο ούτε για την Ελλάδα, αλλά στο νησί υπάρχει μία ανησυχία για τις θέσεις της πάνω στο κυπριακό ζήτημα.

Για αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, θα πήγαινε στην Ελλάδα, σε μία επίσκεψη που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ότι «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα υποστηρίζει».

Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου