Wikileaks: Π. Μολυβιάτης για ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

Τσαρλς Ρις για Πέτρο Μολυβιάτη. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 ο τότε ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης συναντά τον αμερικανό πρέσβη στο περιθώριο της ομιλίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποστέλλει ακριβώς την επόμενη ημέρα τηλεγράφημα που περιγράφει λεπτομερώς την συνομιλία τους για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά και τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τότε αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις αναφέρει ότι ο Πέτρος Μολυβιάτης ανησυχούσε για τις πολιτικές πιέσεις της Κύπρου και της Γαλλίας, που έβαζαν σε ένα φαύλο κύκλο το ευρωπαϊκό ζήτημα της Τουρκίας.

Χαρακτηρίζει τον Μολυβιάτη σκυθρωπό και λέει ότι αν και είχε διαβεβαιώσει τον πρέσβη στις 8 Σεπτεμβρίου ότι η σκληρή γραμμή που είχαν κρατήσει η Κύπρος και η Γαλλία στο Coreper μία ημέρα πριν, είχε προαποφασιστεί, αλλά δε θα συνεχιζόταν ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου και την έναρξη διαλόγου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, πλέον δεν ήταν τόσο αισιόδοξος.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, η κοινή γνώμη ήταν πολύ κακή στην Ελλάδα και ακόμα χειρότερη στην Κύπρο.

Ο έλληνας υπουργός σημειώνει ότι η κατάσταση γινόταν ακόμα πιο δύσκολη, καθώς ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν στην Φλόριντα των ΗΠΑ για ιατρικούς λόγους και δεν μπορούσε να του μιλήσει απ’ ευθείας για τρεις ημέρες. Επίσης, δεν ήταν σίγουρος αν ο σύμβουλος Τζούνης, με το οποίο συνομιλούσε, του μετέφερε απευθείας τα μηνύματά του. Ωστόσο, δε θεωρούσε ότι ο κύπριος πρόεδρος τον απέφευγε, απλώς δεν μπορούσε να μιλήσει εξ αιτίας μίας επέμβασης που έκανε στο λαιμό.

Επίσης, ο Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι δεν ήθελε να συνεννοηθεί για το συγκεκριμένο θέμα με τον Κύπριο ομόλογό του, κ. Ιακώβου.

Το έγγραφο του αμερικανού πρέσβη αναφέρει ότι ο κ Μολυβιάτης ζήτησε από τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν δημοσίως στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς ήδη η Γαλλία προκαλούσε προβλήματα, για εσωτερικούς της λόγους και η ανάμειξη των ΗΠΑ θα ενίσχυε τα επιχειρήματα της, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τις ΗΠΑ να καθορίσουν την ΕΕ.

Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου