Wikileaks: Εκτιμήσεις για εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ

Εκτιμήσεις Σπέκχαρντ για εσωκομματικά ΠΑΣΟΚΔιαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Στο τέλος Ιουνίου του 2008 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ στέλνει στο State Department την δική του εκτίμηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα πιθανά οφέλη της κατάστασης για την ΝΔ.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επικράτηση Παπανδρέου έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, η διαμάχη των οποίων άφησε πληγές στο κόμμα, αλλά και στην απομάκρυνση Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ο αμερικανός πρέσβης τονίζει ότι η κατάσταση στην πολιτική σκηνή περιπλέκεται και από το αναδυόμενο τότε σκάνδαλο Siemens, για το οποίο λέει ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγάλο.

Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι η αποκάλυψη πως το δεξί χέρι του Σημίτη, ο Θεόδωρος Τσουκάτος, έλαβε από τη γερμανική εταιρία 420.000 ευρώ, έχει αναστατώσει ένα ήδη ταραγμένο ΠΑΣΟΚ.

Ο αμερικανός πρέσβης εκτιμά ότι παρά τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας, που συν τοις άλλοις αντιμετωπίζει και την κοινωνική δυσαρέσκεια, από τότε που ανέλαβε ο Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ παραμένει πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αυτό δε φαίνεται να αλλάζει.

Οι επικριτές του Παπανδρέου αναφέρουν ότι δεν έχει καταφέρει να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση, ενώ προσπαθεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και να το κάνει κάτι που δεν είναι.

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του Παπανδρέου θεωρούν ότι η «εκκαθάριση» Σημίτη θα ενισχύσει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο αμερικανός πρέσβης τέλος, αναφέρει ότι η παρατεταμένη δυσαρέσκεια στο κόμμα έχει οδηγήσει τον Παπανδρέου να υιοθετήσει μία πιο λαϊκή και πατριωτική γλώσσα που θυμίζει τον πατέρα του, αλλά και αντιαμερικανικά σλόγκαν. Επίσης, τίθεται κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και αλλάζει στάση για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την οποία υποστήριξε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Σημίτη.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου