Κλείσιμο

Μέρκελ: Παρακολουθούμε με ικανοποίηση την πορεία της Ελλάδας

«Η Ελλάδα έχει αρχίσει να βάζει σε τάξη τα του οίκου της, το παρακολουθούμε με ικανοποίηση», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, λίγο μετά τη συνάντησή τους την Τρίτη στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος, ενώ έκανε λόγο για συνεργασία με τη Γερμανία σε τουρισμό και πράσινη ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους ούτε "κουρέματος" γιατί κάτι τέτοιο έχει να κάνει με την αξιοπιστία των πιστωτών μας».

«Δεν είναι εύκολες οι καταστάσεις που βιώνει ο ελληνικός λαός και πρέπει να πω άλλη μία φορά ότι η βούληση του λαού είναι σημαντική για το μέλλον της χώρας» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρότερη Ελλάδα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε την κατάσταση ως ευρωπαϊκή πρόκληση, καθώς, πρόκειται για το μέλλον του ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική και αυτός είναι ο στόχος των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στον ένα χρόνο που έχει περάσει περίπου από την τελευταία επίσκεψη του στη Γερμανία, είπε ότι έχουν αλλάξει πολλά και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις αλλαγές, καθώς οι δεσμεύσεις της έχουν να κάνουν και με το μέλλον της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν μία στενή σχέση.

Επιμένει στη λύση - πακέτο η Γερμανία

Θέλουμε να συνεργαστούμε, σημείωσε η κα. Μέρκελ επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζει πως ο τελευταίος χρόνος ήταν δύσκολος για την Ελλάδα.

Επίσης, δήλωσε ότι στη Γερμανία πολλοί είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και όσο πιο σταθερή είναι η πορεία της Ελλάδας, τόσο θα πείθονται οι Γερμανοί ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Η κα. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και διευκρίνισε ότι δεν ζητούνται άλλα μέτρα.

Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης για την αποπληρωμή του χρέους, τόνισε ότι είναι στο τραπέζι των συζητήσεων ως μέρος του συνολικού πακέτου που αφορά την διευθέτηση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και αναμένεται να αποφασιστεί στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 25 Μαρτίου.

Αναφερόμενη στο ευρώ, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό νόμισμα και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας.

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ελσίνκι, όπου θα συναντηθεί με την Φινλανδή ομόλογό του.
Πηγή: skai.gr