Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Μιλτιάδη Έβερτ

Δημοσία δαπάνη θα τελεστεί το Σάββατο, στη 1 το μεσημέρι στο Α Νεκροταφείο, η κηδεία του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, με απόφαση του πρωθυπουργού.

Η οικογένεια του εκλιπόντος παρακάλεσε, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η προσωπική διαδρομή του Μιλτιάδη Έβερτ

Ο Μιλτιάδης Έβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και ήταν γιος του Αγγέλου Έβερτ, ο οποίος υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών επί γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και αργότερα, την δεκαετία του '50, ανέλαβε την αρχηγία της Αστυνομίας Πόλεων.

Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε, μεταξύ άλλων, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Η πολιτική σταδιοδρομία

Όντας φοιτητής της ΑΣΟΕΕ ο Μιλτιάδης Έβερτ ασχολήθηκε με την πολιτική, ενταχθείς το 1957 στην νεολαία της ΕΡΕ, την ΕΡΕΝ, της οποίας ανέλαβε, το 1963, πρόεδρος. Την περίοδο εκείνη ξεκινά η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον μετέπειτα ιδρυτή της ΝΔ, τον οποίο θεωρούσε «πολιτικό» του πατέρα.

Το 1974 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών. Δυο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα, ως υφυπουργός Οικονομικών.

Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων, με ποσοστό 54,5%. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο πρώτος δημοτικός σταθμός στην Ελλαδα, ο Αθήνα 9,84.

Στις 3 Νοέμβριου του 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ.

Παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997, όποτε νέος πρόεδρος εξελέγη ο Κώστας Καραμανλής.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009 ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό την αποχώρηση του από την πολιτική.
Πηγή: skai.gr