Διαμαντοπούλου περί ασύλου, διδάκτρων, Εκκλησίας

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ως μία δημοκρατική κοινωνία ότι θέλουμε την αστυνομία στα πανεπιστήμια, αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι για την τήρηση της τάξης», απάντησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε ερώτηση για το άσυλο από το ακροατήριο κατά τη διάρκεια διάλεξής της στο London School of Economics.

Όπως εξήγησε η υπουργός, χρειάζονται υπηρεσίες φύλαξης των πανεπιστημίων και κυρώσεις για όσους παραβαίνουν τους κανόνες, που θα καθορίζονται από τα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα όσα προωθεί το υπουργείο.

Η κα. Διαμαντοπούλου τόνισε επίσης ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την επιβολή πανεπιστημιακών διδάκτρων και ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραβεί το Σύνταγμα.

Σε ερώτηση για το διαχωρισμό Εκκλησίας και κράτους σχολίασε ότι η σωστή απάντηση στο δίλημμα είναι «ναι», ότι δηλαδή πρέπει να επέλθει διαχωρισμός, αλλά όπως είπε το πρόβλημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο διαχωρισμός. Ως προς τη σχολική ύλη σημείωσε ότι το μάθημα των Θρησκευτικών απαλλάσσεται από εκκλησιαστικές επιρροές και θα αναφέρεται πλέον σε όλες τις θρησκείες.

Στην ομιλία της με θέμα «Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ανάκαμψη της Ελλάδας», η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «επαναστατικές μεταρρυθμίσεις» σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στάθηκε ιδιαίτερα στην αλλαγή της μεθόδου διδασκαλίας με την παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας στον εκπαιδευτικό να επιλέγει τρόπο και περιεχόμενο διδασκαλίας.

Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση η υπουργός Παιδείας έθεσε τέσσερις στόχους: την προώθηση προγραμμάτων διεθνών ανταλλαγών φοιτητών και καθηγητών, τη σύνδεση πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, την αξιολόγηση ολόκληρου του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση των υπολοίπων προβλημάτων, μια αναφορά στο θέμα του ασύλου.

Κατά την αποχώρηση της κας. Διαμαντοπούλου από το αμφιθέατρο της διάλεξης ομάδα Ελλήνων και ξένων φοιτητών ξεδίπλωσε πανό που ανέγραφε τη λέξη «Αντίσταση» στα ελληνικά και στα αγγλικά, φωνάζοντας το αγγλικό σύνθημα των Βρετανών φοιτητών κατά των περικοπών και της αύξησης των διδάκτρων από την κυβέρνηση Κάμερον. Νωρίτερα, η υπουργός είχε ζητήσει από ορισμένους φοιτητές του ακροατηρίου που γελούσαν ειρωνικά σε τοποθετήσεις της να τις σχολιάσουν με επιχειρήματα και όχι να «παίζουν» με θέματα σημαντικά για την Ελλάδα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός. Λονδίνο