«Η Δύση μας ταπείνωσε»

Χειμαρρώδης και ανεξάντλητος ήταν για άλλη μία φορά ο Μίκης Θεοδωράκης και στην ομιλία του που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, στο κατάμεστο θέατρο «ΡΕΞ», τη Δευτέρα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στήριξε το μεγαλύτερο τμήμα της ομιλίας του στην ιστορία επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ήταν πάντα εξαρτημένη από τις ξένες δυνάμεις και τους δανειστές της - από την περίοδο της επανάστασης μέχρι και τις ημέρες μας.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση που όπως είπε αναδείχθηκαν σε κόμματα εξουσίας «χάρη στην εύνοια των δυνάμεων της ξένης εξάρτησης». Οι εκάστοτε τοποτηρητές, ανέφερε χαρακτηριστικά, η τοποθετημένη οικονομική και πολιτική ολιγαρχία εμπόδιζε πάντα την απελευθέρωση του ελληνικού λαού για αυτό είπε ο αγώνας σήμερα είναι εθνικο- απελευθερωτικός σε μία προσπάθεια για Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Πατριωτική Αναγέννηση.

Σήμερα ζούμε ίσως μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας, είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες και θυσίες για να εξουδετερώσουμε την τωρινή ξένη εξάρτηση και να κερδίσουμε την Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας.

Κάλεσε τους πολίτες σε «ανυπακοή προκειμένου να ακυρωθούν όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις» και πρότεινε μία νέα μορφή οργάνωσης των πολιτών, ώστε να ακυρώνονται στην πράξη όλες οι αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές αποφάσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών από τους Έλληνες πολίτες ώστε «να στρίψουμε την πλάτη στους φανερούς και κρυφούς συνεργάτες των Αμερικανών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε το μνημόνιο αποικιοκρατική σύμβαση, «τέτοιοι όροι μπαίνουν για πρώτη φορά σε σύμβαση δανείου στην ιστορία της ανθρωπότητας» είπε και πρόσθεσε ότι με την υπογραφή του μνημνονίου «η Ελλάδα παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από τις ασυλίες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας» και πρότεινε να στηθεί μία μαρμάρινη πυραμίδα στο Σύνταγμα με τα ονόματα όλών όσοι το ψήφισαν και να ονομαστεί η «στήλη της ντροπής».

Πολύ σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε επικίνδυνη για τον τόπο την κυβέρνηση, «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις τόσο κρίσιμες για το μέλλον της χώρας αγνοώντας τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας». Επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ο οποίος όπως τόνισε «αθέτησε όλες τις υποσχέσεις, ο Πρόεδρος μάλιστα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς φέρεται χειρότερα και από τον Μεταξά καταργώντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ένας δικτάτορας καθιέρωσε κάτω από την πίεση των εργαζομένων από την δεκαετία του ΄30» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας μουσικοσυνθέτης, υπογράμμισε την ανάγκη «να εγκαταλείψουμε το δόγμα "Ανήκομεν εις την Δύση" και να ενστερνιστούμε το δόγμα "Ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα"».

«Η Δύση μας ταπείνωσε και μας οδήγησε να υπογράψουμε συμφωνίες που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε και πρόσθεσε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο το ΝΑΤΟ «συνωμοτούν εδώ και δεκαετίες κατά της Ελλάδος και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο αμυντικό δόγμα όπου η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει στήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα και στη συνέχεια να επαναδιαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε».

Τέλος ο Μίκης Θεοδωράκης ανέπτυξε τους προβληματισμούς και την έντονη ανησυχία του για τα εθνικά θέματα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής οικονομικής Ζώνης από την ελληνική Κυβέρνηση.
Πηγή: Κυριάκος Αργυρόπουλος