Όλο και πιο αδύνατη η ισχύς της χώρας

Η χαμηλή αυτοπεποίθηση των πολιτών για την εικόνα της χώρας, ο φόβος για κοινωνικές συγκρούσεις τους προσεχείς μήνες, η αποδυνάμωση της εικόνας του πρωθυπουργού και η παγίωση της απαξίωσης των κομμάτων, είναι τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου Βαρόμετρου για το 2011 της Public Issue για το ΣΚΑΪ.

Αναλυτικότερα, το 67% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη, ενώ 84% προβλέπει ότι θα γίνουν αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις.

Εξαιρετικά χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά ικανοποίησης των δύο κομμάτων: Μόνο το 20% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 9% για την αντιπολίτευση, ενώ 63% εκτιμά ότι ούτε η κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ούτε της ΝΔ είναι καλύτερη για τη χώρα.

Αποδυναμωμένη εξάλλου εμφανίζεται η εικόνα του πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 33 θετικές γνώμες (47 το Δεκέμβριο του 2010), ενώ αντιθέτως ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει 3 θετικές γνώμες (37 έναντι 34 τον περασμένο Δεκέμβριο).

Αναφορικά με τη γνώμη για τη μορφή της κυβέρνησης, 21% προτιμά μία οικουμενική κυβέρνηση, 16 απαντά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, 12 αυτοδύναμη ΠΑΣΟΚ, 7 συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, 5 Αυτοδύναμη ΝΔ, 3 συνεργασίας ΝΔ – ΛΑΟΣ και τέλος 2 τεχνοκρατών – ειδικών.

Τέλος, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 38,5% και ακολουθούν: ΝΔ 30,5%, ΚΚΕ 10,5%, ΛΑΟΣ 5,5%, ΣΥΡΙΖΑ 6%, Οικολόγοι 2,5%, Δημοκρατική Αριστερά 2%, Δημοκρατική Συμμαχία 2%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7-11/1/2011 σε δείγμα 1,005 ατόμων.

Αναλυτικά τα σχεδιαγράμματα του Βαρόμετρου. Πατήστε ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr