Wikileaks για Μ. Χρυσοχοΐδη – ΕΥΠ

«Επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια είναι η ΕΥΠ εξαιτίας των πολλών της αδυναμιών, μία από τις οποίες είναι ο συνδικαλισμός του προσωπικού της», φέρεται να ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνάντηση που είχε με τον τότε πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τρεις διπλωματικές αναφορές του πρέσβη τον περασμένο Ιανουάριο, που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη το Wikileaks.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, σκόπευε να «την διαλύσει και να την ξανακτίσει μέσω νομοσχεδίου που βρίσκεται στη διαδικασία του σχεδιασμού».

Επίσης, ο αμερικανός πρέσβης φέρεται να δήλωσε ότι «σχετικά με την εγχώρια τρομοκρατία», συνεχίζει το τηλεγράφημα, «ο Χρυσοχοΐδης είπε πως η αστυνομία γνωρίζει ήδη τις ταυτότητες σχεδόν όλων των μελών των τρομοκρατικών-αναρχικών ομάδων που δρουν σήμερα, ωστόσο η έλλειψη στοιχείων δεν τους επιτρέπει τη σύλληψη και φυλάκισή τους. Έφερε το παράδειγμα της έκρηξης στην Εθνική Ασφαλιστική, επί της λεωφόρου Συγγρού, τονίζοντας πως η αστυνομία γνωρίζει τους δράστες, αλλά δεν έχει συμπαγή στοιχεία για να κινηθεί εναντίον τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πρόκληση για την αστυνομία είναι η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τη δίωξη των τρομοκρατών. Επανέλαβε παλιότερους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων τοπικών ομάδων και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν. Ο Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι αν οι νεοσύστατες αντιτρομοκρατικές του ομάδες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. κάνουν σωστά τη δουλειά τους, θα πετύχουν να πιάσουν όλες τις κύριες τρομοκρατικές ομάδες στο πρώτο μισό του 2010».

Άλλο δημοσιοποιηθέν διπλωματικό έγγραφο αναφέρεται σε συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Λ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε την προθυμία της ελληνικής αστυνομίας να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση.

Σε έγγραφο που αναφέρεται στη συνάντηση του κ. Σπέκχαρντ με τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ στις 21 Ιανουαρίου του 2010, ο κ. Οικονόμου φέρεται να ξεχώρισε την πάταξη της εγχώριας τρομοκρατίας ως κορυφαία προτεραιότητα και προέβλεψε εξάρθρωση των κύριων τρομοκρατικών οργανώσεων στο κοντινό μέλλον. Τόνισε δε ως προς το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να σταματήσει το ρεύμα των παράνομων μεταναστών στα σύνορά της.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη και νυν υπουργό Ανάπτυξης, είπαν στον ΣΚΑΪ ότι αυτά που αναφέρει το Wikileaks ο υπουργός τα έχει πει και δημόσια, το Νοέμβριο του 2009.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό, σημείωσαν ότι τα αποδιδόμενα στον υπουργό αφορούσαν την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

Κατά τους ίδιους κύκλους, σε νεώτερη συνάντηση (Ιανουάριος 2010) του κ. Χρυσοχοΐδη με τον κ. Σπέκχαρντ, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμαινε ότι «τα πράγματα είχαν μπει σε μία σειρά και οι υπηρεσίες είχαν αρχίσει να δουλεύουν καλά», κάτι που - κατά τις ίδιες πηγές - επιβεβαιώθηκε από τις πρώτες συλλήψεις ατόμων εμπλεκόμενων σε υποθέσεις τρομοκρατίας τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.
Πηγή: skai.gr