«Χρειάζεται εξεταστική για τα εξοπλιστικά»

Την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών έδωσε ο Ευάγγελος Βασιλάκος έδωσε τη Δευτέρα το βράδυ στους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να διερευνηθούν μία ή δύο συμβάσεις εξοπλιστικών συστημάτων και οι υπόλοιπες να μείνουν ανεξερεύνητες και πρότεινε να γίνει μία εξεταστική επιτροπή, γιατί όλες οι συμβάσεις εξοπλιστικών συστημάτων από το 1996 και μετά έχουν προβλήματα.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι από το 1996 και το περιστατικό των Ιμίων και μετά οι εξοπλισμοί σε Ελλάδα και Τουρκία αυξήθηκαν κατά 3% και 4% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Είπε ακόμα ότι το τρίπτυχο των εξοπλισμών είναι κοντόφθαλμος σχεδιασμός, αδιαφάνεια και έλλειψη στόχευσης.

Όσον αφορά στο σε ποιους αποδίδει τις ευθύνες ο κ. Βασιλάκος υπογράμμισε ότι "υπάρχουν υπεύθυνοι και αν μου επιτρέπετε, επειδή όλοι ζητάνε ονοματεπώνυμα, προφανώς οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο, αλλά δεν μπορεί κανείς κατά την άποψή μου, δεν έχει σημασία να τα πει σε μία διαδικασία ελεύθερη, σε μία τηλεοπτική εκπομπή, σε μία συνέντευξη ή οπουδήποτε. Σε μία ανακριτική διαδικασία".

Χαρακτήρισε τα υποβρύχια «πονεμένη υπόθεση» και είπε ότι είναι το κλασικότερο παράδειγμα του με ποια λογική χαρακτηρίζει κάποιος κάτι επιχειρησιακή ανάγκη. " Όταν υπεγράφη η σύμβαση του 2000 είχε χρόνους παράδοσης το 2005 το πρώτο, το ’07 το δεύτερο, το ’08 το τρίτο, το ’09 το τέταρτο. Τι επείγουσα είναι όταν παίρνεις το καράβι 9 χρόνια μετά;".

Σημείωσε ότι βρίσκει υπερβολικό το τίμημα αγοράς τους, για αυτό μέσω της διαπραγμάτευσης προσπαθούσε να μειώσει το τίμημα.

Όσον αφορά στην κλίση που παρουσίασε το ένα υποβρύχιο, κατώ από ορισμένες συνθήκες - όπως εξήγησε - είπε ότι η Ελλάδα δεν το παρέλαβε  το 2006 από τους Γερμανούς γιατί είχε αρκετά τεχνικά προβλήματα. Μάλιστα είπε, ότι οι Γερμανοί θεωρούσαν αποδεκτή την κλίση των 90 μοιρών, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από ελληνικής πλευράς. 

Σχολιάζοντας τους υπαινιγμούς που είχε αφήσει για την εμπλοκή του αδελφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου, στην πρόσφατη συμφωνία πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σημείωσε ότι το νόημα των δηλώσεών του ήταν ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν παρενέβαινε ποτέ σε διαπραγματεύσεις για αμυντικά συστήματα.

Μάλιστα είπε ότι κατά την ακρόασή του από τη διαρκή ειδική επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τον ρωτούσαν συνεχώς για το Νίκο Παπανδρέου.

Ακόμα, απέφυγε να απαντήσει αν θα υπέγραφε σήμερα τη σύμβαση που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή λέγοντας ότι η σύμβαση έχει ήδη κυρωθεί με νόμο, άρα για να το λέει η Βουλή, θα είναι νόμιμη.

Σημείωσε ότι για την περίπτωση των Ναυπηγείων θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί διαγωνισμός, ενώ ανέφερε ότι ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε στην ιστορία με διαφάνεια.

Αναφερόμενος στα swaps για τα υποβρύχια και τα άρματα είπε ότι το 2005 "προτάθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και το δέχτηκε και η γερμανική εταιρεία με τα υποβρύχια και η γερμανική εταιρεία με τα άρματα, να συναφθούν δύο συμβάσεις swaps. Τα swaps αυτά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Δε συνήφθησαν οι συμβάσεις. Πληρώσαμε διότι είχαν ανακατευθεί οι τράπεζες. Αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε κάποια τραπεζικά κόστη, να σας το πω έτσι, bridge financing. Τα ποσά τα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή. Δεν τα θυμάμαι ακριβώς. Φαντάζομαι ήταν 300 – 400 εκατομμύρια".

Τέλος, υπογράμμισε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, που έχει αναλάβει την υπόθεση, λέγοντας ότι αν προκύψει οποιαδήποτε ευθύνη στον ίδιο, θα τη δεχτεί.

Διαβάστε περισσότερα στο www.folders.gr
Πηγή: skai.gr