Oι (Αφγανές) φανταρίνες

Εκεί που οι γυναίκες στο Αφγανιστάν θεωρούνταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη μουσουλμανική χώρα από τους ισλαμιστές, στην οποία εφαρμόζεται ακόμη η πιο αυστηρή εκδοχή της Σαρίας, σταδιακά η θέση τους αλλάζει προς το καλύτερο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα περίπου 75 Αφγανές μόνιμες υπαξιωματικοί οι οποίες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την Παρασκευή το πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία.

Οι υπερήφανες υπαξιωματικοί έλαβαν τα πιστοποιητικά τους σε τελετή αποφοίτησης στην 3η Moνάδα Εκπαίδευσης Πεζικού στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας.



Οι Αφγανές παρακολούθησαν πρόγραμμα κατάρτισης εννέα εβδομάδων με αντικείμενο τη διαχείριση προσωπικού, τους ανθρώπινους πόρους, τα οικονομικά και την επιμελητεία.

Μιλώντας στην τελετή, η υπολοχαγός Φάτιμα Σαντάτ, μια από τις αποφοίτους, δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχε συμβάλει ουσιαστικά στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

Στη γείτονα έχουν προηγουμένως εκπαιδευτεί και γυναίκες αστυνομικοί από το Αφγανιστάν, το 2016. Από το 2011 περισσότεροι από 2.600 αφγανοί αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, έχουν εκπαιδευτεί από την τουρκική αστυνομική ακαδημία.
Πηγή: skai.gr