Κλείσιμο

Κατάλυμα για ομοφυλόφιλους πρόσφυγες στη Νυρεμβέργη

Ο Χαρτζίρ διακινδύνευσε τη ζωή του προκειμένου να φτάσει από το Ιράν στη Γερμανία. Ο 24χρονος δεν είναι ούτε οικονομικός μετανάστης ούτε πρόσφυγας πολέμου. Διέφυγε από την πατρίδα του επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Όπως εξομολογείται, «η αυστηρά ισλαμική οικογένειά μου στο Ιράν το ξέρει –γι' αυτό θέλει να με σκοτώσει».

Ο νεαρός πρόσφυγας εξακολουθεί να διατρέχει κίνδυνο ακόμη και στη Γερμανία. Όπως λέει, εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του υφίσταται διακρίσεις και γελοιοποιείται από άλλους πρόσφυγες σε μαζικά καταλύματα. Ο Χαρτζίρ απευθύνθηκε σε εργαζόμενους του κέντρου ομοφυλοφίλων «Fliederlich» στη Νυρεμβέργη της Βαυαρίας. Η μαρτυρία του δρομολόγησε ορισμένες εξελίξεις. Από την προηγούμενη Δευτέρα λειτουργεί στη βαυαρική πόλη ένα κατάλυμα ειδικά για ομοφυλόφιλους πρόσφυγες. Είναι το πρώτο του είδους στη Γερμανία. Στο Βερολίνο εξετάζονται η δημιουργία ενός αντίστοιχου καταλύματος.
Μέλη του κέντρου «Fliederlich» νοίκιασαν έναν χώρο στη συνοικία Γκόστενχοφ της Νυρεμβέργης.

Αποτελείται από πέντε δωμάτια με δύο κρεβάτια και κοινή κουζίνα. Ο δήμος καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του ενοικίου. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομοφυλόφιλοι πρόσφυγες μας έγιναν πιο σαφή με τη βοήθεια του Χαρτζίρ. Στο μεταξύ μας έχουν ζητήσει βοήθεια περισσότεροι από 20 πρόσφυγες», λέει ο Μίκαελ Γκλας, επικεφαλής της πρωτοβουλίας. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, σε μεγάλα καταλύματα προσφύγων ξεσπούν συχνά αντιπαραθέσεις. «Αυτές ξεκινούν από μόμπινγκ και προσβολές, ενώ μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα απειλών και σωματικών επιθέσεων». Συνηθέστεροι δράστες αυτών των περιστατικών είναι, όπως διευκρινίζει ο Μίκαελ Γκλας, συμπατριώτες των προσφύγων. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Χαρτζίρ, ο οποίος κατήγγειλε ότι δέχεται επιθέσεις κυρίως από ιρανούς πρόσφυγες.

Η πρωτοβουλία βρίσκει μιμητές

Η ανθρωπιστική οργάνωση για τα δικαιώματα των προσφύγων Pro Asyl χαιρέτισε το πρωτοποριακό εγχείρημα στη Νυρεμβέργη. «Είμαι γενικά υπέρ της αποκεντρωμένης φιλοξενίας των προσφύγων», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Μαράι Πέλτσερ και προσθέτει ότι «τα μεγάλα καταλύματα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα προβληματικά για ανθρώπους που χρήζουν προστασίας. Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται, εκτός από παιδιά και εγκύους, και οι ομοφυλόφιλοι».

Ένα παρόμοιο κατάλυμα βρίσκεται «στα σκαριά» στο Βερολίνο και πρόκειται να ανοίξει πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο. Όπως λέει ο Μίκαελ Γκλας, πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Φραγκφούρτη και το Μόναχο βρίσκονται επίσης σε αναζήτηση ακινήτων για τη στέγαση ομοφυλόφιλων προσφύγων.

Σε κάθε περίπτωση ο Χαρτζίρ δεν πρόλαβε το άνοιγμα του καταλύματος στη Νυρεμβέργη. Λίγο πριν τα εγκαίνια του χώρου αποφασίστηκε η μεταφορά του σε άλλο κρατίδιο της Γερμανίας.

Πηγή: Deutsche Welle - Dpa / Άρης Καλτιριμτζής