ΗΠΑ: Κατάδικοι νίκησαν την ομάδα ρητορικής του Χάρβαρντ

Η ομάδα ρητορικής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχασε, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, από κατάδικους της φυλακής Eastern Correctional Facility, στη Νέα Υόρκη.

Ο διαξιφισμός των δύο ομάδων φιλοξενήθηκε από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας. Οι δύο τριμελείς ομάδες συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα γύρω από τα δικαιώματα των μεταναστών, με τους κριτές να αποφασίζουν στο τέλος ότι οι φυλακισμένοι ήταν οι καλύτεροι. «Οι ακαδημαϊκές δεξιότητες που επέδειξαν ήταν εντυπωσιακές», παραδέχθηκε η Μαίρη Νάγκετ, μία εκ των κριτών.

Η νίκη τους δεν ήρθε εύκολα: τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα των καταδίκων συμμετείχε στον ρητορικό όμιλο του γειτονικού κολεγίου Μπαρντ, στο πλαίσιο του προγράμματος Bard Prison Initiative που δίνει την ευκαιρία σε τρόφιμους έξι διαφορετικών φυλακών της Νέας Υόρκης, να παρακολουθήσουν ακαδημαϊκές σπουδές, διεκδικώντας ένα πτυχίο στο πεδίο της επιλογής τους.

«Μας δόθηκε μια τεράστια ευκαιρία να σπουδάσουμε μέσα από τη φυλακή και να πιστέψουμε ξανά στους εαυτούς μας» δήλωσε ο 31χρονος Κάρλος Πολάνκο, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονία.

Λόγω των κανονισμών του σωφρονιστικού ιδρύματος, οι τρόφιμοι δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο ώστε να προετοιμαστούν καταλλήλως για το ντιμπέιτ, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να κερδίσουν. «Μπορεί να μη διαθέτουμε φυσικό ταλέντο στην ρητορεία αλλά δουλεύουμε πολύ σκληρά», σχολίασε μετά την νίκη της ομάδας του, ο Άλεξ Χαλλ.

«Είμαστε πολύ περήφανοι που χάσαμε από αυτούς τους ευφυείς και ικανούς αντιπάλους», έγραψε στο facebook, μετά την ήττα της, η ρητορική ομάδα του Harvard.

Η επιτυχία των φυλακισμένων φοιτητών δεν έκανε εντύπωση στον καθηγητή του κολεγίου, Μαξ Κέννερ: «οι φοιτητές αυτοί σοβαρολογούν με τις σπουδές τους και δεν αφήνουν τον εγκλεισμό τους να επηρεάσει τις επιδόσεις τους».

Άλλωστε αυτή δεν είναι η πρώτη μεγάλη, ρητορική νίκη των καταδίκων, που στο παρελθόν έχουν κερδίσει τις αντίστοιχες ομάδες του πανεπιστημίου του Βερμόντ και της στρατιωτικής ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ. Αναμφισβήτητα όμως, η διάκριση απέναντι στο Χάρβαρντ είναι η μεγαλύτερή τους επιτυχία δεδομένου ότι οι σπουδαστές του Χάρβαρντ είχαν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές ρητορικής το 2014.
Πηγή: Πάνος Σάκκας