Αθήνα καλεί Θράκη!

Στη Θράκη, στα πλαίσια του Προγράμματος για τη Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, γίνεται κάθε χρόνο ημερήσια κατασκήνωση στις όχθες του Νέστου. Στην κατασκήνωση μετέχουν παιδιά και έφηβοι της μειονότητας και της πλειονότητας.

Πριν λίγες μέρες έγινε μια μοναδική τετραήμερη συνάντηση μαθητών ιδιωτικού Σχολείου της Αθήνας με μαθητές από τη Θράκη. Η συνεργασία των δύο ομάδων είχε αρχίσει από το προηγούμενο καλοκαίρι με μια κοινή κατασκήνωση... από μακριά.



Στη Θράκη, στα πλαίσια του Προγράμματος για τη Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, γίνεται κάθε χρόνο ημερήσια κατασκήνωση στις όχθες του Νέστου. Στην κατασκήνωση μετέχουν παιδιά και έφηβοι της μειονότητας και της πλειονότητας που είναι μέλη των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων, των Δ.Ε.Ν. όπως τα αποκαλούν τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά του αθηναϊκού σχολείου κάνουν τη δική τους ημερήσια κατασκήνωση στη Σαλαμίνα. Έτσι οι δύο ομάδες συνεννοήθηκαν να κάνουν κοινό πρόγραμμα για μια εβδομάδα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ανταλλάσσουν εμπειρίες, δημιουργικές ιδέες και δραστηριότητες.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Συνεργάτες των Δ.Ε.Ν., μέλη της μειονότητας και της πλειονότητας, κατέβηκαν στην Αθήνα να γνωρίσουν από κοντά τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού Σχολείου και στη συνέχεια μια ομάδα 18 παιδιών και εμψυχωτών από τις πόλεις Ξάνθη και Κομοτηνή και από μερικά χωριά επισκέφθηκε για τέσσερις μέρες, από τις 20 μέχρι τις 24 Μαρτίου, την Αθήνα. Ελληνική αεροπορική εταιρία συνέβαλε στο να πραγματοποιηθεί το ταξίδι προσφέροντας τα αεροπορικά εισιτήρια.



Οι οικοδεσπότες, τα παιδιά του αθηναϊκού σχολείου περίμεναν με ενθουσιασμό τα παιδιά Γ’, Δ’, Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού από τη Θράκη. Το πρόγραμμα των τεσσάρων ημερών ήταν γεμάτο περιπέτεια, παιχνίδια, νέα ερεθίσματα, ευκαιρία για καινούργιες φιλίες και για την ανάπτυξη δημιουργικότητας. Άρχισε με τη «συνάντηση του αλμυρού» που ετοίμασαν οι Αθηναίοι «με το γλυκό» που φέραν οι Θρακιώτες. Παιχνίδια γνωριμίας , περιηγήσεις στην πόλη, χάζι στην Πλάκα, αγώνες τρεξίματος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επίσκεψη σε δημιουργικό κέντρο απασχόλησης, παιχνίδι θησαυρού στον Εθνικό Κήπο, βόλτα στη θάλασσα, ξενάγηση στην Ακρόπολη, επίσκεψη στου Φιλοπάππου, όλα τούτα ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο παιδιά, εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές / συνεργάτες του Προγράμματος για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα, όνειρα. Ένας άλλος προκλητικός κόσμος άνοιξε και για τις δυο ομάδες.

Το σύμβολο που είχε τον κεντρικό ρόλο ήταν οι «Γέφυρες» που εξάλλου έδωσαν και το όνομά τους στη δράση. Γεφυρώθηκε το άγνωστο με το γνώριμο, τα Δημιουργικά Εργαστήρια Νέων της Θράκης με το αθηναϊκό σχολείο, οι διαφορετικές γλώσσες και η διαφορετική θρησκεία, οι διαφορετικοί πολιτισμοί.

Καθισμένα όλα τα παιδιά στο πάτωμα στο αεροδρόμιο την ώρα του αποχαιρετισμού, με τα χέρια δεμένα σε κύκλο έδωσαν υπόσχεση να ξαναβρεθούν. Σε λίγες εβδομάδες η Θράκη θα καλεί Αθήνα.





Πηγή: skai.gr