Κίνδυνος πνιγμού μικρών παιδιών από τα καθίσματα μπάνιου

Ένα στα τρία ατυχήματα σε παιδιά έως 2 ετών οφείλεται στην κακή χρήση του καθίσματος, αναφέρει το Royal Society for the Prevention of Accidents.
Αν δεν παρακολουθούνται συνεχώς τα παιδιά την ώρα του μπάνιου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανατραπεί το κάθισμα και να παγιδευτούν.

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 13 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από πνιγμό. Ένας στους τέσσερις από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν στο μπάνιο.

«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του μπάνιου, όπου να μην αποσπάται η προσοχή των γονέων ούτε για 1 λεπτό», όπως δήλωσε η Yvonne Doyle, από τον οργανισμό Public Health England.

Η Καρίνα Φίλιος, υπεύθυνη του οργανισμού πρόληψης ατυχημάτων παιδιών, δήλωσε ότι «τα μωρά μπορεί να πνιγούν από πολύ μικρή ποσότητα νερού, πολύ γρήγορα και χωρίς θόρυβο ή πάλη. Δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο, και δεν έχουν τη δύναμη να προσπαθήσουν να φτάσουν στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μένετε συνεχώς δίπλα τους».

«Τις περισσότερες φορές αποσπάται η προσοχή μας από κάποιο τηλεφώνημα ή αν μας χτυπήσουν την πόρτα. Αισθανόμαστε, ότι είναι μερικά δευτερόλεπτα αλλά μπορεί να είναι ένα λεπτό ή δύο, που όμως είναι αρκετός χρόνος για τραυματισμούς ή ακόμα και για θανάτους», όπως δήλωσε ο David Walker, από το Royal Society for the Prevention of Accidents.
Πηγή: Πηγή: bbc