Ο μεντορας των αμερικανών σχεδιαστών, Oscar de la Renta

Η ιστοσελίδα του προβάλλοντας απλώς την υπογραφή του σε σκούρο φόντο, χωρίς σχόλιο, επιβεβαίωσε χθες βράδυ την είδηση --την οποία μετέδωσε αρχικά το αμερικανικό δίκτυο ABC News επικαλούμενο την οικογένειά του.

Ο σχεδιαστής μόδας, μέντορας των αμερικανών σχεδιαστών, έπασχε από καρκίνο εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με την New York Times, πέθανε στο σπίτι του, στο Κεντ του Κονέκτικατ, κοντά στη Νέα Υόρκη.

Ο εκλιπών, γεννημένος στη Δομινικανή Δημοκρατία στις 22 Ιουλίου του 1932, έλαβε την αμερικανική υπηκοότητα το 1969, θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους μόδιστρους στον κόσμο, φημιζόταν ειδικά για τα ρομαντικά βραδινά φορέματα. Πρόσφατα είχε υπογράψει το ιβουάρ νυφικό της Άμαλ Αλαμουντίν, της νιόπαντρης δικηγόρου, συζύγου του Τζορτζ Κλούνι.

Ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα έγινε διάσημος τη δεκαετία του 1960 ντύνοντας κυρίως την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι.

Στη διάρκεια της 50 ετών και πλέον καριέρας του, έντυσε τις περισσότερες πρώτες κυρίες στις ΗΠΑ. Εκτός από την Τζάκι, τη Νάνσι Ρίγκαν, τη Χίλαρι Κλίντον, τη Λόρα Μπους που δεν έκρυβαν τον θαυμασμό τους για το ταλέντο του, όπως πάμπολλες ηθοποιούς, διασημότητες, εστεμμένες μεταξύ τους η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η Πενέλοπε Κρουζ, η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας.
Τα θηλυκά και γοητευτικά φορέματά του, οικεία στους κόκκινους τάπητες, αντανακλούσαν την ιδιαίτερη σχέση του με τη γυναικεία κομψότητα.

Πάντα κομψός και τζέντλεμαν, εξαίρετος χορευτής και με φιλανθρωπικό έργο στον ελεύθερο χρόνο του, άνετος παντού, ο Οσκαρ ντελ λα Ρέντα είχε παρουσιάσει νέα του συλλογή κατά την τελευταία Εβδομάδα Μόδας στη Νέα Υόρκη.

Αναζητούσε κάποιον εδώ και μήνες για να τον διαδεχθεί στον οίκο μόδας του, που έχει την έδρα του στην Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 1965.

Πριν από μόλις μια εβδομάδα, είχε ανακοινώσει τον διορισμό του Πίτερ Κόπινγκ, διευθυντή του δημιουργικού τμήματος

Ο Κόπινγκ, καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Νίνα Ρίτσι επί πέντε χρόνια, θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις 3 Νοεμβρίου και θα παρουσιάσει την πρώτη του συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας τον Φεβρουάριο.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του, ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα είχε υπογραμμίσει ότι σκόπευε να "μετέχει ενεργά στην μετάβαση".

Μοναχογιός σε μια οικογένεια με επτά παιδιά, ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα έδειχνε να έχει μια φυσική σχέση με τη γυναικεία κομψότητα και πάμπολλες γυναίκες λάτρευαν τα φορέματά του, μέσα στα οποία ένιωθαν απλώς όμορφες.

Από εύπορη οικογένεια, ο πατέρας του εργαζόταν στον ασφαλιστικό τομέα, έφυγε στα 18 του χρόνια για τη Μαδρίτη, αρχικά για να σπουδάσει ζωγραφική στην Ακαδημία του Σαν Φερνάντο. Πολύ γρήγορα ανέπτυξε ένα πάθος με τη μόδα και άρχισε ως μαθητευόμενος στον οίκο Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγα. Στην συνέχεια πήγε να εργαστεί στο Παρίσι για να γίνει βοηθός στον οίκο Λανβέν του Αντόνιο Καστίγιο και για να εργαστεί στην Ελίζαμπεθ Αρντεν πριν εγκαινιάσει τον δικό του οίκο μόδας το 1965.

Ο Οσκαρ ντε λα Ρέντα είχε τιμηθεί με πολλές διακρίσεις στη διάρκεια της καριέρας του, όπως με το βραβείο για τον Δημιουργό της Χρονιάς του Συμβουλίου των Αμερικανών Σχεδιαστών Μόδας το 2000 και το 2007. Είχε επίσης τιμηθεί με το βραβείο Τζέφρι Μπιν το 1989 για τη συνολική του προσφορά από το ίδιο Συμβούλιο.

Πηγή: skai.gr