Έρευνα: Το σπανάκι... ντοπάρει – Θα έχει μπλεξίματα με το νόμο ο Ποπάι;

Είναι δυνατόν να έχει μπλεξίματα με το νόμο ο… ντοπέ Ποπάι; Ο λόγος για το θρυλικό χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που ενισχύει τη δύναμή του τρώγοντας σπανάκι, με Γερμανούς επιστήμονες να επιβεβαιώνουν ότι το ναυτάκι όντως ντοπάρεται καταναλώνοντας το συγκεκριμένο λαχανικό! 

Ο γερμανικός σταθμός ARD και το κανάλι Arte ανακοίνωσαν την Τρίτη μια έρευνα του πανεπιστημίου του Βερολίνου που υποστηρίχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), που αποκαλύπτει ότι η ουσία ecdysterone στο λαχανικό αύξησε τη δύναμη των εξετασθέντων αθλητών και επομένως πρέπει να απαγορευτεί.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι αθλητές που συμμετείχαν σε πρόγραμμα διάρκειας 10 εβδομάδων για την αύξηση της μυϊκής δύναμης και κατανάλωναν ecdysterone μέσω συμπληρώματος διατροφής ήταν τρεις φορές δυνατότεροι από συναθλητές τους που κατανάλωναν εικονικό φάρμακο (placebo). 

«Η υπόθεση ήταν ότι θα βλέπαμε αύξηση των επιδόσεων, αλλά δεν περίμενε κανείς να είναι τόσο μεγάλη» ανέφερε η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Βερολίνου Mαρία Παρ. 

Η έκθεση ανέφερε ότι η ecdysterone περιέχεται σε διάφορα λαχανικά, μεταξύ των οποίων το σπανάκι είναι το πιο διάσημο.

Αναφερόμενος στον Ποπάι, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1929, η Παρ δήλωσε: «Ίσως ήξεραν κάτι εκείνο τον καιρό, που εμείς έπρεπε να ερευνήσουμε επίπονα». Η γερμανίδα καθηγήτρια πρότεινε μάλιστα στη WADA να προσθέσει την ecdysterone στον κατάλογο των απαγορευμένων ουσιών.

Η μελέτη άρχισε μετά από ενδείξεις ότι η ουσία ecdysterone χρησιμοποιείται ήδη στον ρωσικό αθλητισμό, και ότι τα συμπληρώματα διατροφής με την ουσία κυκλοφορούν στο εμπόριο  - υποσχόμενα περισσότερη δύναμη, αύξηση μυϊκής μάζας και ταχύτερη ανάκαμψη κατά τη διάρκεια των περιόδων άσκησης.

Πηγή: skai.gr