Τα κενά στον εμβολιασμό ξαναέδωσαν στην ιλαρά διαστάσεις επιδημίας

Τα κενά στον εμβολιασμό κατά της ιλαράς οδήγησαν πέρυσι σε αρκετές «ευρωπαϊκές επιδημίες» της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής ασθένειας, επηρεάζοντας ως επί το πλείστον παιδιά και νέους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

«Είναι απαράδεκτο να πεθαίνουν παιδιά και ενήλικες από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια», δήλωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, αναφερόμενος στα στοιχεία του ECDC.

Τα στοιχεία όμως παρέμειναν ανησυχητικά και κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017, αφού περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της συγκέντρωσης ανεμβολίαστων ανθρώπων, δήλωσαν αξιωματούχοι ECDC.

Από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.

Μάλιστα  ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016, σε Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.

Ο ιός της ιλαράς μεταδίδεται με την άμεση επαφή και μέσω του αέρα.

Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό αλλά εξαιτίας των κενών στην ανοσοποίηση παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιλαρά προκάλεσε 134.000 θανάτους το 2015.

Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι το πιο ανησυχητικό σχετικά με τις πρόσφατες επιδημίες στην Ευρώπη είναι ότι χτυπούν μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και όχι μόνο παιδιά που έχουν νοσήσει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως το 2015 και το 2016, σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσαν ενήλικες άνω των 20 ετών.


Πηγή: skai.gr