Κλείσιμο

Πετυχημένη η πεζοπορία στην Πεντέλη

Η δράση έγινε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντέλικού (ΣΠΑΠ), το Δασαρχείο Πεντέλης και την Β’ Εφορεία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων.

Η διαδρομή διέσχισε το μονοπάτι που οδηγεί στο Αρχαίο Λατομείο, από όπου προήλθαν τα Μάρμαρα για την ανοικοδόμηση του Παρθενώνα, στάθηκε στην Οδό Λιθαγωγίας και στη συνέχεια κατέληξε στη θρυλική σπηλιά του Νταβέλη (Σπήλαιο Αμώνων).

Τους συμμετέχοντες ξενάγησαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πεντέλης, ιστορικός κα Άντα Μπούσουλα που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δίνοντας κατόπιν το λόγο στον συγγραφέα και σπηλαιολόγο κ. Βαγγέλη Ζήση, που έχει ασχοληθεί και συγγράψει για την Πεντέλη και την ιστορία της.

Ο κ. Βαγγέλης Ζήσης, ξενάγησε τους πολυάριθμους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας και ανέλυσε εμπεριστατωμένα και με σαφήνεια τη σημασία των μνημείων του Πεντελικού όρους, τόσο από ιστορικής, όσο και πολιτιστικής πλευράς.Στη συνέχεια απάντησε με προθυμία σε ερωτήσεις που τέθηκαν για την ιστορία, αλλά κυρίως για τους πολυάριθμους θρύλους και παραδόσεις που ακολουθούν το Πεντελικό.

Στη δράση, ξενάγηση πραγματοποίησαν επίσης μέλη του ΣΠΑΠ και δασικοί υπάλληλοι του δασαρχείου Πεντέλης τονίζοντας την σημασία του Πεντελικού στο μικροκλίμα της Αθήνας με τη πλούσια χλωρίδα που διαθέτει.

Το μονοπάτι είχε συντελεστή δυσκολίας 1 (εύκολη διαδρομή) και την απόλαυσαν όσοι ήρθαν. Η επόμενη δράση έχει οριστεί για την Κυριακή 22 Μαΐου με πεζοπορία στην Πάρνηθα.

 
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου