Κλείσιμο

Καμπανάκι για τον Ζίκα - 3.893 μωρά γεννήθηκαν με μικρό κεφάλι

Νέα ευρήματα από την Βραζιλία δείχνουν περαιτέρω άνοδο του αριθμού των μωρών που γεννιούνται με ασυνήθιστα μικρά κεφάλια εξαιτίας του ιού Ζίκα από τον οποίο προσβάλλονται οι μητέρες τους.

3,893 περιπτώσεις μωρών γεννήθηκαν με μικρό κεφάλι από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι αρχές αρχικά εντόπισαν τον φαινόμενο αυτό.

Ο ιός Ζίκα, που προκαλεί πυρετό, δερματικά εξανθήματα, πονοκεφάλους καθώς και αρθραλγίες, μεταδίδεται από το κουνούπι Aedes aegypti, φορέα επίσης του δάγκειου πυρετού και του chikungunya (τσικουνγκούνια).

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Βραζιλία και εκεί ο ιός έχει ήδη σκοτώσει πέντε παιδιά σύμφωνα με το υπουργείο υγείας. Εξετάζονται 44 ακόμα περιπτώσεις που μπορεί να σχετίζονται με τον ιό.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι γίνονται νέες δοκιμές για τον εντοπισμό του ιού. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα δοθούν επιπλέον χρήματα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για την αρρώστια.

Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί κάποιος από τον ιό είναι να καθαρίσει το τρεχούμενο νερό από τα κουνούπια πριν το πιει. 

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε από τα ζευγάρια που ζουν στη χώρα να αποφύγουν τις εγκυμοσύνες τους επόμενους μήνες, λόγω της διάδοσης του ιού Ζίκα που μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες.
Πηγή: skai.gr - BBC