Εικονική περιήγηση σε λαβύρινθο δείχνει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ

Η Νόσος του Alzheimer μπορεί να ανιχνευθεί δεκαετίες πριν από την εκδήλωσή της, μέσω μιας εξελιγμένης δοκιμασίας εικονικής πραγματικότητας.

Άνθρωποι ηλικίας 18 έως 30 ετών κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε γερμανική έρευνα και να κάνουν μια εικονική περιήγηση μέσα σε έναν λαβύρινθο για να ελέγξουν τη λειτουργία ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου τους. 

Οι άνθρωποι με τον υψηλό γενετικό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να εντοπιστούν μέσω της απόδοσή τους, όπως λένε οι γερμανοί νευροεπιστήμονες.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη μελλοντική έρευνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Science.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Lukas Kunz του Γερμανικού Κέντρου για τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα στη Βόννη, λένε ότι η ομάδα υψηλού κινδύνου πειριηγείτο με διαφορετικό τρόπο στον λαβύρινθο.

Επίσης, αυτοί που ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου είχαν μειωμένη λειτουργία συγκεκριμένων κυττάρων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον προσανατολισμό.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν γιατί οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ αποπροσανατολίζονται τόσο εύκολα, αλλά και να παράσχουν το βασικό πλαίσιο της προκλινικής έρευνας που διενεργείται για τη νόσο.
Πηγή: skai.gr