ΠΟΥ: Eκτός ελέγχου η επιδημία αιμορραγικού πυρετού λόγω του Έμπολα

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής είναι εκτός ελέγχου, αλλά μπορεί να ανασχεθεί, εκτίμησε σήμερα η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης της με τους προέδρους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε στο Κόνακρι.

«Αυτή η συνάντηση πρέπει να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής σε ό,τι αφορά την αντίδραση στην επιδημία», τόνισε η Τσαν, σύμφωνα με μια απομαγνητοφώνηση όσων είπε, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.

«Η επιδημία αυτή κινείται πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να την ελέγξουμε. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές σε ό,τι αφορά τις ζωές που θα χαθούν αλλά και τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα» που δημιουργούνται, αλλά και σε ό,τι αφορά «τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σε άλλες χώρες», πρόσθεσε η Τσαν.

«Το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί ως σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι θλιβερά ανεπαρκές», ανέφερε ακόμη η Τσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σε καραντίνα μια ανθρώπινη σορός στη Νιγηρία

Στο μεταξύ η σορός ενός άνδρα ο οποίος απεβίωσε στη Λιβερία, μια χώρα που πλήττεται από την επιδημία, τέθηκε σε καραντίνα στη νοτιοανατολική Νιγηρία προληπτικά, όπως ανακοίνωσε ένας τοπικός αξιωματούχος σήμερα.

Οι οικείοι αυτού του άνδρα επαναπάτρισαν τη σορό του το Σαββατοκύριακο για την κηδεία του στο Όγι, στην πολιτεία Ανάμπρα.

Δεν υπάρχει κάποια αδιάσειστη απόδειξη ότι ο θάνατος του άνδρα οφείλεται στον ιό Έμπολα, αλλά οι κάτοικοι καταλήφθηκαν από πανικό όταν ενημερώθηκαν πως πέθανε στη Λιβερία, τη μία από τις τρεις χώρες —μαζί με τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε— που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πολιτείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για αυτό το λόγο, οι αρχές αποφάσισαν να τοποθετηθεί η σορός σε απομόνωση μέχρι να εξακριβωθεί η αιτία του θανάτου του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα αυτά «λαμβάνονται προληπτικά».

Η επιδημία του Έμπολα έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα τη ζωή τουλάχιστον 729 ανθρώπων—339 στη Γουινέα, 233 στη Σιέρα Λεόνε, 156 στη Λιβερία και ενός στη Νιγηρία.
Πηγή: skai.gr