Γεωργιάδης: Αν γίνουν απολύσεις θα είναι δικές μου – μη μού πάρει τη δόξα η τρόικα

Την ευθύνη σε περίπτωση που θα χρειαστούν απολύσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θέλησε να αναλάβει εκ των προτέρων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν υπάρξουν απολύσεις και αν καταλήξουμε ότι κάποιοι πρέπει να φύγουν, σας θερμοπαρακαλώ δεν θέλω να το χρεώνετε στην τρόικα. Αυτές θα είναι αποφάσεις δικές μου. Μη μου παίρνει τη δόξα η τρόικα όταν κάνουμε το αυτονόητο. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν. Θα το κάνω εγώ! Γιατί θα το κάνω; Γιατί είναι σωστό. Και πρέπει να μάθουμε στη χώρα μας να κάνουμε το σωστό, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε τον μπαμπούλα της τρόικας!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αφότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των γιατρών και οι υπολογισμοί του διαθέσιμου προσωπικού στην πρωτοβάθμια φροντίδα, αν διαπιστωθεί οτι υπάρχει πλεόνασμα θα υπάρξουν απομακρύνσεις. Παρολαυτά, διευκρίνισε ότι απολύσεις 1.370 γιατρών δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή, κι αν είναι να γίνει κάτι θα κριθεί από την αξιολόγηση.

Οι αποφάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ληφθούν μετά τρεις εβδομάδες
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, οι αποφάσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα ληφθούν μετά τρεις εβδομάδες.

«Το στοίχημα για να μη γίνουν απολύσεις αφορούσε το κομμάτι της κινητικότητας στο ΕΣΥ, και αυτό το στοίχημα κερδήθηκε. Το ίδιο στοίχημα θα ισχύσει και για το δεύτερο μέρος της κινητικότητας (νοσοκομεία περιφέρειας), αλλά η κινητικότητα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι κάτι διαφορετικό» εξήγησε.

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επισήμως ότι ο ΕΟΠΥΥ θα γίνει μόνο αγοραστής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, και φυσικά θα τεθεί υπό τη μορφή νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή.
Πηγή: Ρεπορτάζ: Λουίζα Κροντήρη, επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας