Oφθαλμολογική κλινική τσέπης; Δοκιμές στην Κένυα

Μπορεί ένα τηλέφωνο να μεταμορφώσει την ιατρική οφθαλμολογική φροντίδα; Μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά ονόματι Peek (ακρωνύμιο του Portable Eye Examination Kit – Φορητό Σύστημα Οφθαλμολογικής Εξέτασης) έχει ως στόχο να αποδείξει ότι μπορεί. Προς το παρόν, η εφαρμογή δοκιμάζεται σε 5.000 ανθρώπους στην Κένυα.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί το φλας της κάμερας του κινητού τηλεφώνου για να φωτίσει το πίσω μέρος του ματιού, τον αμφιβληστροειδή, προκειμένου να ελέγξει για κάποια νόσο του οπτικού νεύρου. Κατόπιν, τα αρχεία του ασθενούς αποθηκεύονται στο τηλέφωνο, η ακριβής θέση του καταγράφεται με τη χρήση GPS και τα αποτελέσματα μπορούν να αποσταλούν αμέσως μέσω ηλεκτρικού μηνύματος σε γιατρούς.

Το τηλέφωνο είναι σχετικά φθηνό, κοστίζει περίπου 300 λίρες Αγγλίας (352 ευρώ) τη στιγμή που ο ογκώδης εξοπλισμός για οφθαλμολογική εξέταση κοστίζει άνω των 100.000 λιρών (117.000 ευρώ).

Scanning for cataracts

Αλλά δίνεται
η ίδια διάγνωση; Οι εικόνες που λαμβάνονται από το τηλέφωνο κατά τη διάρκεια των δοκιμών στο Νακούρου της Κένυας, αποστέλλονται στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Μούρφιλντ στο Λονδίνο. Οι εικόνες συγκρίνονται με αυτές που λαμβάνονται με τα συμβατικά μηχανήματα οφθαλμολογικών εξετάσεων. Η μελέτη δεν είναι ακόμη πλήρης, αλλά η ερευνητική ομάδα δηλώνει ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, και ότι 1.000 άνθρωποι έχουν λάβει κάποιας μορφής θεραπεία μέχρι στιγμής χάρη στη νέα εφαρμογή.

Η μεγαλύτερη ανάγκη για την εφαρμογή υπάρχει στις φτωχές χώρες, όπου ζει περίπου το 90% των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης. Η Αφρική και η βόρεια Ινδία αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τη νέα τεχνολογία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ