ΥΓΕΙΑ


Η υπερβιταμίνωση βλάπτει σοβαρά την υγεία μας

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών - καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 
Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφίμων που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Οταν από τον οργανισμό λείπει κάποια βιταμίνη, τότε εμφανίζονται ασθένειες όπως σκορβούτο, μπέρι μπέρι, ραχίτιδα ή άλλες. Το ερώτημα, όμως, δεν είναι αν χρειαζόμαστε τις βιταμίνες αλλά σε ποια ποσότητα τις χρειαζόμαστε και αν αρκούν όσες υπάρχουν μέσα στα τρόφιμα.

Oι ειδικοί υποστηρίζουν ότι χρειαζόμαστε μόνο τη συνιστώμενη δόση, την ποσότητα δηλαδή που θα βρει κανείς στα τρόφιμα που καταναλώνει καθημερινά. Οι βιομηχανίες που παρασκευάζουν σκευάσματα βιταμινών, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι στο καθημερινό μας πιάτο δεν εμπεριέχονται αρκετές βιταμίνες και ούτως ή άλλως όσο περισσότερες τόσο καλύτερα.

Ο κόσμος, τέλος, πιστεύει ότι η υπερβολική κατανάλωσή τους τελικά δεν έχει παρενέργειες και άρα γιατί να μην παίρνουμε όσες επιθυμούμε; Ομως, όπως αποδεικνύεται, οι επιστήμονες γνωρίζαν εδώ και καιρό ότι οι μεγάλες ποσότητες βιταμινών και γενικότερα συμπληρωμάτων διατροφής μπορούν να βλάψουν την υγεία μας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1994 στην επιθεώρηση Νew England Journal of Μedicine αποδεικνύει ότι καπνιστές που λάμβαναν συμπληρωματική beta carotene για πέντε έως οκτώ χρόνια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα ή καρδιαγγειακό νόσημα.

Το 2004 μια επανεξέταση 14 δοκιμών από τη Βάση Δεδομένων Κοχρέιν διαπίστωσε ότι η λήψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων Α, C, Ε, βήτα καροτίνης και σελήνιου, που λαμβάνονται προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση καρκίνου του εντέρου, τελικά αυξάνει το κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τι είναι αυτό που συνδέει τα συμπληρώματα βιταμινών και τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες.

Η οξείδωση και η αντίστροφή της διαδικασία φαίνεται να είναι σαν μια μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό. Λαμβάνει χώρα στα μιτοχόνδρια, όπου οι τροφές μετατρέπονται σε ενέργεια, και φυσικά απαιτεί οξυγόνο. Μια συνέπεια της διαδικασίας είναι η δημιουργία ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν το DNA, την κυτταρική μεμβράνη και το ενδοθήλιο των αγγείων και συνδέονται με τη γήρανση, τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα.

Για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, ο οργανισμός δημιουργεί αντιοξειδωτικούς παράγοντες που μπορούν να βρεθούν στα φρούτα και τα λαχανικά, κυρίως το σελήνιο, η βήτα καροτίνη, οι βιταμίνες Α, C, Ε. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιακών νοσημάτων ενώ έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Συνεπώς γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και όποιον παίρνει συμπληρώματα βιταμινών; Ομως δεν συμβαίνει αυτό.

Κατά πάσα πιθανότητα
, οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι όσο κακές θα πίστευε κανείς. Στην πραγματικότητα τις χρειαζόμαστε για να σκοτώνουμε τα βακτήρια και να εξουδετερώνουμε τα καρκινικά κύτταρα. Οταν λαμβάνουμε βιταμινούχα συμπληρώματα, η ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή ελεύθερων ριζών και την καταστροφή τους μπορεί να διαταραχθεί με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να σκοτώσει τους εισβολείς στον οργανισμού μας.

Γιατί άραγε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν το έλαβε υπόψη; Τον Δεκέμβριο του 1972, ο FDA ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ελέγξει και να ρυθμίσει την πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής που περιείχαν πάνω από το 150% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης. Οι κατασκευαστές θα έπρεπε να αποδείξουν ότι οι «μεγα-βιταμίνες» τους ήταν ασφαλείς για την υγεία. Ομως, αυτοί απέτρεψαν την ψήφιση του νόμου και κατάφεραν πολύ περισσότερα.

Η συζήτηση στη σχετική επιτροπή ξεκίνησε το 1974 και τελείωσε με μια παταγώδη ήττα της ρυθμιστικής αρχής. Το 1976 υπερψηφίστηκε ο νόμος που δεν επιτρέπει τον έλεγχο συμπληρωμάτων διατροφής από τον FDA. Ετσι οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι η λήψη των «μεγα-βιταμινών» μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών - καρδιαγγειακών νοσημάτων, περιορίζοντας το προσδόκιμο ζωής.

 
Ιός Δυτικού Νείλου:Στην Ελλάδα τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα για το 2019
Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει (τον Μάιο 2019) τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής...
18.07.2019, 19:44
Ισότητα στο σεξ : Ίδια αντίδραση ανδρών και γυναικών σε εικόνες πορνό
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of...
18.07.2019, 17:50
ΠΟΥ: Διεθνές ζήτημα η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό
Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Ο Οργανισμός ζητά ωστόσο να μην κλείσουν σύνορα.
17.07.2019, 22:22
Σάμος: Σε άδεια και ο υπό μετακίνηση παιδίατρος- Τι θα κάνει το υπουργείο
Υπενθυμίζεται πως η έλλειψη παιδιάτρου στο Νοσοκομείο Σάμου προέκυψε καθώς η μοναδική παιδίατρος που...
17.07.2019, 20:31
Νάξος: Από μηνιγγίτιδα πέθανε η 17χρονη Ιταλίδα
Θετικές σε μηνιγγιτιδόκοκκο ήταν οι εργαστηριακές εξετάσεις που διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας...
17.07.2019, 16:55
Δεν ευθύνεται ο ιός Έμπολα για το θάνατο της 17χρονης Ιταλίδας στην Νάξο
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι συμβατά με τον ιό και οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ διερευνούν περαιτέρω...
17.07.2019, 12:44
Με απόφαση Κικίλια: Λύθηκε το θέμα με τον παιδίατρο στο νοσοκομείο Σάμου
Από χθες 16 Ιουλίου, έχει μετακινηθεί ο Διευθυντής Παιδιατρικής του Κέντρου Υγείας Καρλοβασίου Σάμου στο...
17.07.2019, 11:28
Guardian: Λιγότερες από 7 ώρες ύπνου μπορεί να προκαλέσουν βλάβες σε υγεία
Βρετανική κυβερνητική οδηγία υποστηρίζει πως λιγότερες από επτά ώρες ύπνου μπορεί να βλάψουν την υγεία των...
17.07.2019, 11:25
Μητσοτάκης στο Υπουργείο Υγείας: Προσλήψεις προσωπικού όπου υπάρχει ανάγκη
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεσμεύεται για μία τολμηρή καινοτόμα πολιτική πρόληψης και στήριξη της...
16.07.2019, 16:05
Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ : Χωρίς παιδίατρο το νοσοκομείο Σάμου
Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύονται εννέα παιδάκια, ενω είναι...
16.07.2019, 15:41

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 18  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.