ΥΓΕΙΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ


Έλληνας επιστήμονας παρουσιάζει νέες τεχνολογίες αντιμετώπισης άνοιας & Αλτσχάιμερ

Νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακά νευροεπιστημονικά πρότυπα, που θα τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.

 
Νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακά νευροεπιστημονικά πρότυπα, που θα τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Έτσι, θα μπορούν πλέον να δεχτούν μία εικονική επίσκεψη των οικείων τους ή ακόμη και να κάνουν οι ίδιοι ένα εικονικό ταξίδι με το ΚΤΕΛ, να τους επισκεφτεί ο γιατρός μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, να έχουν ένα θεραπευτικό κατοικίδιο ζωάκι-ρομπότ ή να κοιμηθούν όπως στα παιδικά τους χρόνια, λικνιζόμενοι σε ένα παλλόμενο στρώμα, ακούγοντας μουσική κάτω από ένα φωτισμό που τους ηρεμεί.

Πρόκειται για νέα μοντέλα διαχείρισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ που μπορούν να εφαρμοστούν πέρα από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση. Τα μοντέλα αυτά θα παρουσιάσει ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Πετσάνης στην επιστημονική κοινότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και στην επιστημονική ομάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, στις 23 Μαΐου.

"Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος αντιμετωπίζεται μόνο κατά 20-30% με τα φάρμακα. Από 'κει και πέρα, η αντιμετώπιση έχει να κάνει με το περιβάλλον, δηλαδή με τους τρόπους επανένταξης των ασθενών στην κοινωνία, καθώς αυτοί δεν έχουν πλέον τα αισθητήρια που είχαν παλιά. Αντί να 'ποτίζουμε' τους ασθενείς με αντιψυχωσικά και αγχολυτικά, τα οποία - ιδίως κατά τους θερινούς μήνες - αυξάνουν την πιθανότητα των εγκεφαλικών, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να προσαρμοστούν με το περιβάλλον.

Αυτή τη δυνατότητα μας την προσφέρουν τα εργαλεία της τεχνολογίας" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετσάνης, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος, επιστημονικός σύμβουλος της υπό σύσταση Διεπιστημονικής Εταιρίας Κοινωνικών Εφαρμογών για την Άνοια.
Με τη χρήση ενός υπολογιστή τάμπλετ, όπως αναφέρει ο κ. Πετσάνης, μπορεί ένα γιατρός ή μία ομάδα γιατρών να πραγματοποιήσουν μία τηλεπίσκεψη στον ασθενή, με την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης σχετικού εξοπλισμού (π.χ. κάμερα ή ειδικό κύκλωμα) στο χώρο όπου αυτός θα βρίσκεται. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί ο ασθενής να δεχτεί και μία τηλεπίσκεψη κάποιου συγγενούς ή φίλου του.

"Σχεδιάζουμε έναν προσομοιωτή παλαιού ΚΤΕΛ που θα επιτρέπει στον ασθενή να κάνει ένα εικονικό ταξίδι. Αυτό θα είναι ένα κουβούκλιο που θα θυμίζει το ΚΤΕΛ όπως ήταν παλιά και ο ασθενής θα αγοράζει εισιτήριο και θα ταξιδεύει εικονικά σε προκαθορισμένους προορισμούς. Κάτι ανάλογο έχει γίνει στο Μιλάνο, αλλά εκεί η εφαρμογή αφορά ταξίδι με τρένο. Ο προσομοιωτής αυτός υπολογίζουμε να μπει σε εφαρμογή πιλοτικά το Σεπτέμβριο σε κλινική της Θεσσαλονίκης" επισημαίνει ο κ. Πετσάνης.

Παράλληλα, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με τους δήμους της Θεσσαλονίκης, να τοποθετηθούν σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και σε ΚΑΠΗ εργαλεία νέων τεχνολογιών που να δίνουν τη δυνατότητα τηλεγηριατρικών επισκέψεων, εικονικών ταξιδιών, επικοινωνίας με συγγενείς κλπ. Με τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, επισημαίνει ο κ. Πετσάνης, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και τα ΚΑΠΗ θα πάψουν να είναι "πάρκινγκ" ηλικιωμένων ή ουζερί και θα επιτευχθεί πενταπλάσια ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ανοϊκών ή των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.

Ο κ. Πετσάνης επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν παλλόμενα στρώματα, χάρη στα οποία μπορούν οι ασθενείς, ακούγοντας μουσική υπό τον κατάλληλο φωτισμό, να κοιμηθούν λικνιζόμενοι, όπως στα παιδικά τους χρόνια, ενώ θεραπευτικά ζωάκια - ρομπότ, που κυκλοφορούν ήδη στο εξωτερικό, μπορούν να τους δώσουν την αίσθηση ότι έχουν ένα κατοικίδιο.

Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο του απηύθυνε πρόσκληση το CERN, λεει: "Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην όταν δέχτηκα αυτή την πρόσκληση. Στη συνέχεια, όμως, μου εξήγησαν ότι το CERN ενδιαφέρεται για τη νόηση και την τεχνολογία και ειδικά για την τεχνολογία που σχετίζεται με την υγεία. Είναι μεγάλη τιμή για έναν Έλληνα επιστήμονα να δέχεται πρόσκληση από το CERN". 
Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων θα φιλοξενήσει η Αθήνα το 2023
Ένα σημαντικότατο ιατρικό συνέδριο, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων, στο οποίο θα συμμετάσχουν 3.500...
18.09.2019, 18:09
Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Αυστηρή απαγόρευση καπνίσματος και στις παιδικές χαρές
Τα πρόστιμα θα είναι ανάλογα με το παράπτωμα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
18.09.2019, 09:31
Φαρμακευτικός Σύλλογος: Όχι σε δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις
'Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης...
17.09.2019, 13:31
Διαβήτης και αντισυλληπτικά: Τι επισημαίνουν νέες μελέτες
Επιπλέον, μία γυναίκα με περισσότερους συνολικούς κύκλους εμμηνόρροιας στη ζωή της (πάνω από 470 έναντι κάτω...
17.09.2019, 10:35
Εξαπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτης στα παχύσαρκα άτομα
Από μόνα τους ούτε η γενετική προδιάθεση, ούτε ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής σχετίζονται με τόσο αυξημένο...
16.09.2019, 10:35
Κικίλιας στον ΣΚΑΪ: Τι είπε για τα σχέδια του υπουργείου για τα νοσοκομεία
Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας για θέματα υγείας, με αφορμή το θέμα των...
15.09.2019, 11:15
Φοιτητής Ιατρικής βρήκε τη θεραπεία που του έσωσε τη ζωή
Ο Φαζγκενμπάουμ ελπίζει ότι η δική ιστορία θα βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν δύναμη για να παλέψουν.
15.09.2019, 08:46
Έρευνα: Τα αντιβιοτικά μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών
Η λήψη αντιβιοτικού πριν από την έναρξη ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο μειώνει δραματικά τις...
13.09.2019, 14:47
Υγεία για Όλους: Χαμηλά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά
Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του...
13.09.2019, 12:54
Καταγγελία σωματείου εργαζομένων για εμφάνιση ποντικών σε νοσοκομείο Κιλκίς
Για εμφάνιση ποντικών σε θάλαμο ασθενών στο νοσοκομείο Κιλκίς κάνει λόγο καταγγελία του σωματείου...
13.09.2019, 12:49

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 23  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.