Η αντίσταση των ιών στα αντιβιοτικά ανάλογος κίνδυνος με τρομοκρατία!

Ο κίνδυνος που συνιστά για τη Βρετανία η αυξανόμενη αντίσταση των ιών στα αντιβιοτικά θα πρέπει να θεωρείται τόσο σοβαρός όσο η απειλή της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί σε έκθεσή της η επικεφαλής των διευθυντών δημόσιας υγείας της χώρας.

Η ντέιμ Σάλυ Ντέιβις, ανώτατη σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας, κάνει λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», τονίζοντας ότι μόλις σε 20 χρόνια εγχειρήσεις ρουτίνας θα μπορούσαν να αποβαίνουν μοιραίες εάν απολεστεί η δυνατότητα αντιμετώπισης μολύνσεων.

«Αν δεν αναλάβουμε
δράση, τότε ίσως βρεθούμε πίσω σε ένα περιβάλλον που θα θυμίζει το 19ο αιώνα, όπου μολύνσεις θα μας σκοτώνουν ως αποτέλεσμα εγχειρήσεων ρουτίνας. Δε θα μπορούμε να κάνουμε πολλές από τις αντικαρκινικές θεραπείες ή μεταμοσχεύσεις οργάνων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Βρετανίδα καθηγήτρια ιατρικής στην πρώτη ετήσια έκθεσή της ως Επικεφαλής Ιατρική Λειτουργός.

Η δράση που προτείνει είναι η ενθάρρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών να αναπτύξουν νέα φάρμακα, καθώς η παρασκευή αντιβιοτικών δε θεωρείται κερδοφόρα. Η έκθεση επισημαίνει ότι δεν έχει δημιουργηθεί νέα τάξη αντιβιοτικών από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και ότι είναι πολύ λίγα τα νέα αντιβιοτικά που προγραμματίζουν να παρασκευάσουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο