Αλκοόλ, κύρια πηγή θερμίδων

Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί περιέχει 178 θερμίδες ,περίπου όσες δύο σοκολατένια μπισκότα ,τις οποίες για να κάψει κανείς θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα εντατικό περπάτημα .

Το αλκοόλ, μάλιστα, αντίθετα με τις τροφές, παρέχει μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία για τον οργανισμό. «Αυτές οι περιττές θερμίδες του αλκοόλ, συχνά αγνοούνται από όσους κάνουν δίαιτα και δεν τις συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς των ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν »δηλώνει ο Κέιτ Μεντόζα ,επικεφαλής των πληροφοριών για την υγεία στο WCRF.

Το αλκοόλ περιέχει περίπου επτά χιλιοθερμίδες ανά γραμμάριο (kcal/g) έναντι εννέα του λίπους, τεσσάρων των πρωτεϊνών και των υδρογονανθράκων και δύο των φυτικών .Οι άνδρες χρειάζονται περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες 2.000.

Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ επιδρά σημαντικά στον έλεγχο του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, στην απώλεια βάρους ακόμα και στην μείωση του κινδύνου για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος (του στήθους, του εντέρου, του στόματος και του ήπατος).

Υπάρχουν κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιορίσει κανείς την κατανάλωση αλκοόλ, όπως χρησιμοποιώντας μικρά ποτήρια ,αραιώνοντάς το με σόδα ή κάποιο αναψυκτικό χωρίς θερμίδες , καθιερώνοντας μέρες που θα το απαγορεύει στον εαυτό του και καταναλώνοντας εναλλάξ αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά.

Στον διαδυκτιακό τόπο του διεθνούς οργανισμού ερευνών για τον καρκίνο WCRF έχει αναρτηθεί  ένας «υπολογιστής θερμίδων αλκοόλ» για διαφορετικά ποτά που δείχνει περίπου πόση άσκηση πρέπει να καταβάλει κανείς για να «κάψει» τις θερμίδες από κάθε ποτό.

Οι ερευνητές συνιστούν στους άντρες να μην ξεπερνούν τις 3-4 μερίδες αλκοόλ την ημέρα και οι γυναίκες πρέπει να περιορίζονται στο 1 ποτήρι, καθώς ένα κανονικό ποτήρι κρασιού των 175 ml περιέχει περίπου δύο μερίδες αλκοόλ.

Πηγή :BBC
Πηγή: Επιμέλεια: Γκιόκα Άννα