Θερμό κλίμα κατά ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Το να ζει κανείς σε θερμότερα κλίματα ενδέχεται να μειώνει τις πιθανότητες να εμφανίσει ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of The Rheumatic Diseases. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας στην οποία συμμετείχαν 200.000 γυναίκες, η ηλιοφάνεια συνδέεται με τη μη εμφάνιση της νόσου. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η βιταμίνη D, στην παραγωγή της οποίας βοηθά το φως του ηλίου, λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να περνούν όλη την ημέρα κάτω από τον ήλιο.


Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στις αρθρώσεις και μπορεί να επιφέρει έντονους πόνους. Η ασθένεια εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και ο λόγος για τον οποίον η άμυνα του οργανισμού δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει παραμένει άγνωστος. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ παρακολούθησαν δύο ομάδες αποτελούμενες από 100.000 γυναίκες. Παρακολούθησαν την πρώτη ομάδα από το 1975 και μετά, και τη δεύτερη από το 1989 και μετά. Συνέκριναν κατόπιν τα στοιχεία για την υγεία τους με βάση εκτιμήσεις για την υπεριώδη ακτινοβολία στην οποία είχαν εκτεθεί, ανάλογα με την περιοχή όπου ζούσαν. Στην ομάδα του 1975, οι γυναίκες που ζούσαν στις περιοχές των ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σχέση με τις γυναίκες που ήταν εκτεθειμένες σε λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν σχετίζονταν με τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας στις γυναίκες της δεύτερης ομάδας, που εξετάστηκαν μετά το 1989.


Στη σχετική έκθεσή τους οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας». Επισημαίνουν επίσης ότι οι διαφορές στις συνήθειες αναφορικά με την προστασία από τον ήλιο, για παράδειγμα η πιο εκτεταμένη χρήση αντηλιακών, εξηγεί, ενδεχομένως, γιατί η νεότερη σε ηλικία ομάδα γυναικών δεν φαίνεται να ωφελείται από το γεγονός ότι ζει σε περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.


Σύμφωνα με μια θεωρία, οι διαφορές στα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα εμφάνισης της ασθένειας. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό έχουν ήδη ενοχοποιηθεί για άλλες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο δρ Κρις Ντέιτον, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Ρευματολογίας, δήλωσε ότι πρόκειται για «ενδιαφέρουσα έρευνα», η οποία μας δίνει περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το πώς οι συνθήκες του περιβάλλοντος μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανίσει ένας άνθρωπος ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο επισήμανε ότι δεν μπορούμε να συστήσουμε στους ανθρώπους να κάθονται όλη μέρα κάτω από τον ήλιο για να προστατευθούν από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα διότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Πηγή: skai.gr