ΥΓΕΙΑ


«Το χάπι της επόμενης μέρας» διχάζει

Δύο καθολικά νοσοκομεία στην Κολωνία αρνήθηκαν πρόσφατα τη χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού σε θύμα βιασμού, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη εκκλησίας, επιστήμης και κοινωνίας για την αντισύλληψη.

 
Δύο καθολικά νοσοκομεία στην Κολωνία αρνήθηκαν πρόσφατα τη χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού σε θύμα βιασμού, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη εκκλησίας, επιστήμης και κοινωνίας για την αντισύλληψη.

Το ότι η καθολική εκκλησία τάσσεται υπέρ της προστασίας της αγέννητης ζωής δίχως εξαιρέσεις δεν είναι κάτι νέο. Το νέο, που προκάλεσε μάλιστα έκπληξη στους κόλπους της γερμανικής εκκλησίας, είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του καρδιναλίου της Κολωνίας Γιόαχιμ Μάισνερ σχετικά με το λεγόμενο «χάπι της επόμενης μέρας», ένα είδος επείγουσας αντισύλληψης για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Δύο νοσοκομεία της καθολικής εκκλησίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν το επίμαχο χάπι σε μία γυναίκα που φέρεται να έπεσε θύμα βιασμού. Οι γιατροί του νοσοκομείου δικαιολόγησαν την άρνησή τους λέγοντας ότι η χορήγηση του χαπιού απαγορεύεται από την καθολική εκκλησία –με άλλα λόγια από τον εργοδότη τους. Μετά από την έντονη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τη σχέση της καθολικής εκκλησίας με την κοινωνική πραγματικότητα, ο καρδινάλιος Μάισνερ χαρακτήρισε εν τέλει σε δήλωσή του «ντροπιαστικό» το περιστατικό λέγοντας πως «έρχεται σε αντίθεση με το χριστιανικό καθήκον».

Η επιστήμη απαντά στη θρησκεία

«Εάν μετά από έναν βιασμό χρησιμοποιηθεί από το θύμα ιατρικό παρασκεύασμα για την αποφυγή της κύησης, αυτό είναι κατά τη γνώμη του δικαιολογημένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του καρδιναλίου σε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ωστόσο την κατηγορηματικά αρνητική θέση της καθολικής εκκλησίας απέναντι στην άμβλωση. Η αλλαγή της στάσης των εκκλησιαστικών αρχών της Κολωνίας με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ήρθε μετά από τη μελέτη επιστημονικών γνωμοδοτήσεων.
Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο στην καθολική εκκλησία είναι ότι πολλά από τα σκευάσματα επείγουσας αντισύλληψης δεν διακόπτουν την αρχή της κύησης αλλά δρουν προληπτικά, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το «χάπι της επόμενης μέρας» εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου μειώνοντας τις πιθανότητες να φτάσει στη μήτρα. Δεν οδηγεί στη διακοπή της εγκυμοσύνης αλλά στην αποφυγή του ενδεχόμενου γονιμοποίησης. Η δράση του βασίζεται απλώς σε ορμόνες, οι οποίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σχέση με τα κοινά χάπια αντισύλληψης.
Η καθολική εκκλησία τάσσεται διαχρονικά κατά και των κοινών μεθόδων αντισύλληψης, σύμφωνα με τον καθηγητή Χριστιανικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ Αντόνιο Αουτιέρο. «Οι τεχνητές μέθοδοι αντισύλληψης απαγορεύονται από την καθολική εκκλησία ήδη από το 1968, όταν ο πάπας Παύλος VI εξέδωσε σχετική εγκύλιο με τον τίτλο ‘Humanae Vitae’. Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα σε επίπεδο δογματικής».

Καθολική ηθική και κοινωνική πραγματικότητα

Το ερώτημα για το χρονικό σημείο έναρξης της ανθρώπινης ζωής δεν απασχολεί μόνο γιατρούς, βιολόγους και νομικούς αλλά και την εκκλησία. Το ζήτημα των αμβλώσεων εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού σε πολλές καθολικές χώρες. Η στάση της καθολικής εκκλησίας είναι πάγια. «Δεν υπάρχει χώρος για θεωρητικές και δογματικές ερμηνείες για την καθολική εκκλησία», επισημαίνει ο καθηγητής Αουτιέρο ως προς την έκτρωση και την αυτόβουλη επιλογή να τεθεί τέρμα στη αγέννητη ζωή για οποιονδήποτε λόγο.

Έτσι δικαιολογεί η καθολική εκκλησία την απαγόρευση των εκτρώσεων στα καθολικά νοσοκομεία.
Βέβαια τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στους επιστημονικούς κόλπους της καθολικής θεολογίας, ολοένα και περισσότεροι προκρίνουν τη χρήση μιας πιο ελαστικής ερμηνείας των αιτίων που κρύβονται πίσω από κάθε απόπειρα να τεθεί τέλος στην κύηση. «Εξαρτάται κάθε φορά από το συγκείμενο και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από κάθε περίπτωση», σημειώνει ο Α. Αουτιέρο. Ως τέτοια θεωρούνται οι εκάστοτε σωματικές και ψυχολογικές συνθήκες που οδηγούν μία γυναίκα να πάρει την εν λόγω απόφαση, αλλά ακόμη και τα διάφορα συνειδησιακά ή και επαγγελματικά κωλύματα που μπορεί να έχει.


 
OHE: Tρεις στους πέντε οροθετικούς έχει πλέον πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία
Σχεδόν τρεις στους πέντε οροθετικούς παγκοσμίως -21,7 εκατομμύρια σε σύνολο 36,9 εκατομμυρίων- λαμβάνουν...
18.07.2018, 13:21
Καταγγελία σύμβασης εργασίας τεσσάρων υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε το ΔΣ
Οι εργαζόμενοι, μετά την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους, δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
17.07.2018, 21:12
Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στην Υγεία» συγκεντρώνει φάρμακα και υγειονομικό υλικό
Σάββατο 21 Ιουλίου, σε Παγκράτι και Αμπελόκηπους.
16.07.2018, 16:14
Ρομποτική αποκατάσταση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Στην Ελλάδα 4 στα 10 άτομα παρουσιάζουν παλινδρόμηση.
13.07.2018, 08:40
Σε εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο συμμετέχει ο Ζαγοράκης
Σε εκστρατεία κατά του καρκίνου, με όπλο την καλή διατροφή και την άθληση συμμετέχει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ...
12.07.2018, 16:35
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων την Πέμπτη
"Το επικουρικό προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων βρίσκεται στον αέρα"
11.07.2018, 20:42
Στοιχεία για προϊόντα ρυζιού με αρσενικό ζητούν οι παιδίατροι
Οι παιδίατροι ζητούν από τον ΕΦΕΤ να ενημερωθούν για τους ελέγχους που έχουν γίνει, προκειμένου να...
10.07.2018, 10:49
Aυστραλία: Από στέρηση ύπνου πάσχει το 1/3 της χώρας σύμφωνα με έρευνα
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine, αποκάλυψε ότι το 31% των ερωτηθέντων έπασχε από...
09.07.2018, 14:23
Τι είναι η νόσος των σπηλαίων;
Η νόσος των σπηλαίων ή επί το επιστημονικότερο ιστοπλάσμωση είναι μία ασθένεια που προκαλείται από εκκρίσεις...
09.07.2018, 14:02
Τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού
Δεν έχουν πληρωθεί ούτε οι μισές από τις σχεδιαζόμενες θέσεις.
07.07.2018, 13:07

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 16  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.