Σε ισχύ το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Από σήμερα ισχύει το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων και από την 1η Νοεμβρίου οι πολίτες θα έχουν φθηνότερο φάρμακο σε ποσοστό 16% μεσοσταθμικά, είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής υπ. Υγείας Μάριος Σαλμάς.

Παραδέχθηκε ότι υπήρχαν λάθη στο δελτίο των φαρμάκων, πρόσθεσε ωστόσο, ότι ο νόμος προβλέπει πως από σήμερα οι φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να σημειώνουν τις ενστάσεις τους και να διορθώνονται τα λάθη.

Σημείωσε ότι υπάρχει πλέον ένα δίκαιο σύστημα που μειώνει την φαρμακευτική δαπάνη ετησίως κατά 320 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, 80 εκατ. από τα νοσοκομεία και 100 εκατ. από αυτά που δαπανά ο πολίτης όταν αγοράζει μόνος του το φάρμακο.

Για την δραστική ουσία στην αγορά, είπε ότι αυτή η εξέλιξη οδηγεί ουσιαστικά σε μικρότερη συμμετοχή του ασθενή που αγοράζει το φάρμακο.

Για τον ΕΟΠΥΥ σχολίασε οτι δημιουργήθηκε με λάθος τρόπο και στρεβλώσεις΄, προσθέτοντας ότι αρχίζει απογραφή για να διαπιστωθεί ποιοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, ενώ παράλληλα θα γίνει αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας.

Σε ερώτηση αν τα φάρμακα θα μπορούν να διατίθενται για παράδειγμα και από τα σούπερ μαρκετ είπε οτι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο.
Πηγή: skai.gr