Ασκήσεις για γερή μνήμη

Ο Γκερτ Μίτρινγκ παίζει τους αριθμούς στα δάχτυλα. Φέτος ανακηρύχθηκε για ένατη φορά πρωταθλητής στους «νοερούς υπολογισμούς». Υπολογίζει μόνο με το νου τετραγωνικές ρίζες και παραγώγους.

Όπως εξομολογείται ο Γ. Μίτρινγκ, η επιτυχία στους νοερούς υπολογισμούς οφείλεται στους συνειρμούς του. Αυτοί του χάρισαν το χρυσό μετάλλιο στη 16η Ολυμπιάδα πνευματικών αθλημάτων του Λονδίνου. Σε συνέντευξή του στη DW υπογραμμίζει ότι η έφεση στους μαθηματικούς υπολογισμούς μπορεί να βοηθήσει, δεν είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση. «Θέλω να διαλύσω οποιαδήποτε σχετική προκατάληψη! Πρόκειται για κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, δε χρειάζεται ταλέντο».

Ψωνίζοντας… συνειρμικά

Ο Μίτριγκ είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πολύπλοκες αριθμητικές πράξεις μέσω συνειρμών. Ο Κρίστιαν Έλγκερ, καθηγητής Επιληπτολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόννης, εξηγεί τον συνδυασμό απομνημόνευσης μέσω συνειρμών: «Το ιδανικό είναι να φέρνεις στο μυαλό σου συνδυαστικές εικόνες. Όταν για παράδειγμα κάνεις τα ψώνια για το σπίτι, να κλείνεις τα μάτια και να σκέφτεσαι ότι καθαρίζεις». ‘Όπως υποστηρίζει, με τον τρόπο αυτό θα θυμηθείς τι καθαριστικά χρειάζεσαι, ακόμη και αν έχεις ξεχάσει τη λίστα με τα ψώνια στο τραπέζι της κουζίνας.

Μαθήματα απομνημόνευσης από την αρχαία Ρώμη

Στις σχολές ρητορικής της αρχαίας Ρώμης εισήχθη η μέθοδος Λόκι από τον Κικέρωνα και τον Κοϊντιλιανό. Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνταν συνειρμοί από το οικείο περιβάλλον για την απομνημόνευση και την ενθύμηση γεγονότων, με στόχο πάντα την καλύτερη δυνατή παρουσίαση του ρητορικού λόγου.

«Οι ρήτορες μπορούσαν να υποστηρίξουν τόσο καλά τις θέσεις τους δημόσια, καθώς έφτιαχναν στο μυαλό τους ήδη από πριν μία εικονική παρουσίαση βάσει οικείων συνειρμών. Χάρη σε αυτή ταξινομούσαν τελικά σε λογική σειρά τα επιχειρήματά τους», σημειώνει ο Κ. Έλγκερ.

Ξεκινώντας από την καθημερινότητα

Η κούραση, το κάπνισμα και το πέρασμα του χρόνου αποδυναμώνουν τη μνήμη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να βελτιωθεί με σωστή διατροφή και γυμναστική. Σύμφωνα με τον καθηγητή Έλγκερ, πρέπει να δίνει κανείς περισσότερη προσοχή σε όσα συμβαίνουν γύρω του. Η λίστα για τα ψώνια μπορεί πάντα να βοηθήσει, αν δεν την ξεχάσουμε στο σπίτι, αλλά καλύτερα θα ήταν να προσπαθούμε μόνοι μας να θυμηθούμε τί είχαμε γράψει στη λίστα, επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο Γ. Μίτρινγκ από την πλευρά του θεωρεί πως οι αστυνομικές ιστορίες, οι γρίφοι ή ακόμη και η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας μπορεί να βοηθήσει εκείνους που έχουν ασθενή μνήμη. Άλλωστε ο πρωταθλητής πιστεύει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δυνατότητες απομνημόνευσης. Είναι στα χέρια του καθενός να δοκιμάσει μεθόδους και μικρά κόλπα... Αρκεί να το πάρει απόφαση.
Πηγή: Cosima Gill, Xρύσα Βαχτσεβάνου, υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου