Χωρίς φάρμακα και γιατρούς από τον Σεπτέμβριο ο ΕΟΠΥΥ

Σε αναστολή της σύμβασής τους με τον ΕΟΠΥΥ προχωρούν από τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται και η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η συγκεκριμένη προσπάθεια έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση.

Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκ. ευρώ και αυτή την στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους 8 μήνες του 2012 "μαύρη τρύπα" 1,5 δισ. ευρώ με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δις μέχρι τέλους του έτους.

Σε ό,τι τους αφορά, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκ. για το για το 2012 καθώς και 570 εκ. ευρώ και 540 εκ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.

Καταλήγοντας οι γιατροί τονίζουν ότι η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ είναι μια "ωρολογιακή βόμβα" έτοιμη να σκάσει από στιγμή σε στιγμή και να συμπαρασύρει τους ασφαλισμένους, τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική δαπάνη των πολιτών».

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί, καθώς οδηγεί στην πιθανή κατάρρευση όλων των δομών υγείας, ιδιωτικών και δημόσιων, με αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση των υπηρεσιών υγείας και τραγικά αποτελέσματα για την Υγεία ΟΛΟΥ του πληθυσμού», καταλήγει η ανακοίνωση των γιατρών.


Πηγή: skai.gr