Έρευνα για τον εγκέφαλο μέσω του πόκερ

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιούκ στη Βόρεια Καρολίνα χρησιμοποίησαν μπλόφες στο πόκερ για την ανακάλυψη νέων πληροφοριών στη βρεγματοκροταφική περιοχή, η οποία ενδεχομένως να είναι η κινητήρια δύναμη στη λήψη αποφάσεων σε κοινωνικά περιβάλλοντα.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε άτομα, τα οποία είχαν συνδεθεί με ανιχνευτές εγκεφάλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν να καταγραφούν οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους όταν έπαιζαν πόκερ είτε εναντίων ενός άλλου ατόμου ή ενάντια σε έναν υπολογιστή.

Η έρευνα που παρουσιάστηκε την Πέμπτη 5/7 στο περιοδικό “Science” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ήταν πιο ενεργητική όταν ο αντίπαλος ήταν άνθρωπος. Αυτό συνέβαινε διότι οι κινήσεις του αντιπάλου μπορούσαν να μοντελοποιηθούν και να προβλεφθούν πιο εύκολα και συνεπώς να χρησιμοποιηθούν στις επόμενες παρτίδες. Αυτό δεν συμβαίνει με έναν υπολογιστή, του οποίου οι κινήσεις είναι πολύ πιο τυχαίες και συνεπώς πιο απρόβλεπτες.

Επίσης, η αντίδραση μπορούσε να αποκαλύψει αν το αντικείμενο θα έκανε μπλόφα. Αυτό σημάνει ότι η συγκεκριμένη περιοχή ενδεχομένως μας βοηθάει να συντονίσουμε τις σχέσεις μας με άλλα άτομα, είπε ο συντάκτης της έρευνας Σκότ Χιούτελ. «Όταν συναναστρέφεσαι με ένα άλλο άτομο και διακρίνεις ότι η συμπεριφορά του είναι σχετική για την στάση που θα κρατήσεις, αυτή είναι η περιοχή που αντιλαμβάνεται το μήνυμα.» συνεχίζει ο Χιούτελ.

Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι αυτή η περιοχή του εγκεφάλου μπορεί με έναν «μοναδικό και ανεξάρτητο τρόπο» να προσδιορίσει «πληροφορίες προβλέψιμες των αντιδράσεων στη συμπεριφορά κάποιου ατόμου κατά το διάστημα κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», αναφέρεται στην έκθεση.
Πηγή: Ερρίκος Κλόπφερ