Καθημερινός αγώνας για γάζες και σύριγγες

Των Πεννυς Mπουλουτζα - Θεοδωρας Λιακοπουλου

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ άγγιξαν το «κόκκινο», η αγωνία ασθενών και συγγενών βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ οι γιατροί μιλούν για πρωτόγνωρες καταστάσεις ακόμα και στον χώρο της δημόσιας υγείας. Η αρχή του ντόμινο βρίσκεται στα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, με συνέπεια οι παραδόσεις νοσηλευτικών υλικών να γίνονται με το σταγονόμετρο και το υγειονομικό προσωπικό σε καθημερινή βάση να βιώνει ένα ιδιότυπο «κυνήγι υλικών πρώτης ανάγκης», αναζητώντας γάντια, σύριγγες, ακόμα και βαμβάκι. Αυτό είναι το «δείγμα» εκκρεμοτήτων ενώπιον των οποίων θα βρεθεί αντιμέτωπη η επόμενη κυβέρνηση στην Υγεία.

Στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, η παντελής έλλειψη σε χειρουργικά γάντια, γάζες και σύριγγες από τα χειρουργεία, αλλά και οι ελλείψεις σε φίλτρα αναισθησιολογικών μηχανημάτων παρ’ ολίγον να οδηγήσουν σε ακύρωση των τακτικών επεμβάσεων. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η διοίκηση, εκπέμποντας SOS, συνεννοήθηκε με προμηθευτή και κατάφερε να αποτρέψει τη δραματική εξέλιξη. «Το πρόβλημα με τα φθηνά αναλώσιμα υλικά τους τελευταίους μήνες είναι τεράστιο. Για παράδειγμα στις σύριγγες, παίρνεις ό,τι νούμερο βρίσκεις μπροστά σου. Χρειάζεσαι 10άρα, υπάρχει μόνο 20άρα, αυτήν παίρνεις», περιγράφει στην «Κ» ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας Παν. Παπανικολάου. Στο νοσοκομείο Αττικόν, η ίδια εικόνα: στην εφημερία της Τρίτης, αντί για 20άρες σύριγγες υπήρχαν 5άρες. Στο ίδιο νοσοκομείο υπήρξαν στιγμές που αποστειρωμένα γάντια χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά δειγμάτων αίματος στα εργαστήρια, λόγω έλλειψης ειδικών φιαλιδίων! Στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας το προσωπικό έψαχνε από τμήμα σε τμήμα για πεταλούδες αιμοληψίας. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ένα εκ των έξι (Ευαγγελισμός, Αττικόν, Σωτηρία, Ρόδου και Αλεξανδρούπολης τα υπόλοιπα) στα οποία οι προμηθευτές αναλώσιμου υγειονομικού υλικού επέλεξαν να κάνουν «εμπάργκο» λόγω των συσσωρευμένων χρεών.

Κλείνουν κλινικές

«Ελλείψεις παρατηρούνται και σε σύριγγες, βαμβάκι και γάντια, οι οποίες λύνονται είτε εκ των ενόντων –με δανεισμούς από άλλα νοσοκομεία– είτε με μικροπρομήθειες», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Κρατικό κ. Θωμάς Ζελενίτσας. Στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης αναλώσιμων υλικών έκλεισαν προσωρινά το εξωτερικό Καρδιολογικό Ιατρείο και η Αγγειοχειρουργική Κλινική, ενώ κλειστή έμεινε για περίπου μία εβδομάδα και η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Αττικόν, αφού δεν είχε οξυγονωτές. Στα εξειδικευμένα ορθοπεδικά νοσοκομεία ΚΑΤ και Ασκληπιείο Βούλας, αναβάλλονται ή τροποποιούνται επεμβάσεις λόγω σημαντικών ελλείψεων σε ορθοπεδικά υλικά και αναλώσιμα. Στα περισσότερα νοσοκομεία, οι υπεύθυνοι εργαστηρίων ανανεώνουν σε εβδομαδιαία βάση τις «λίστες» με τα αντιδραστήρια που λείπουν για πολύ συνηθισμένες διαγνωστικές εξετάσεις.

Στην παρούσα φάση το πρόβλημα εντείνεται από την απόφαση τμήματος του Ελεγκτικού Συμβουλίου να μην εγκρίνει πληρωμές νοσοκομείων προς προμηθευτές, αφού οι προμήθειες είναι εξωσυμβατικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών, σχεδόν το 70% των προμηθειών υλικών του ΕΣΥ είναι εκτός συμβάσεων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Ετσι, τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές, που με τη σειρά τους δεν έχουν τη ρευστότητα να αγοράσουν υλικά για να τα παραδώσουν στα νοσοκομεία.

Οπως συνοψίζει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης, «δραματικές όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι οι ελλείψεις σε πλήθος ιατρικών υλικών και αυτό οδηγεί δεκάδες νοσοκομεία σε υπολειτουργία, ενώ και σε όσα διατηρούν την ποιότητά τους, αυτό επιτυγχάνεται με την προσπάθεια του προσωπικού».

Υπάρχει άλλη μια τραγική παράμετρος που συμπληρώνει το προαναφερθέν σκηνικό: ελλείψεις ακόμη και σε τρόφιμα παρατηρούνται στα άσυλα ανιάτων, στα οποία το 80% των πασχόντων είναι κατάκοιτοι. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και τα ψυχιατρεία της χώρας, με χαρακτηριστική περίπτωση το Θεραπευτήριο της Λέρου, που παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα. Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία τα ψυχιατρεία έχουν εμμέσως αποκοπεί από τον δημόσιο ασφαλιστικό ιστό της χώρας, οδηγώντας τους ψυχιατρικούς ασθενείς στην ιδιωτική υγεία.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ