Οι αϋπνίες προκαλούν παχυσαρκία και διαβήτη

Όσοι εργάζονται ή ταξιδεύουν συχνά βράδυ είναι πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση διαβήτη και παχυσαρκίας. Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τον ανθρώπινο μεταβολισμό και μειώνει το ρυθμό καύσης των θερμίδων.

Μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα του νοσοκομείου Brigham and Women's Hospital της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης μελέτησε τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αϋπνίας σε 21 άτομα με διαταραχές στον ύπνο για ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Transnational Medicine», υπάρχει σύνδεση της αϋπνίας με την εμφάνιση διαταραχών του μεταβολισμού.

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα κιλά…

Η ιατρική ομάδα καθόρισε εξαρχής επακριβώς τις ώρες που οι συμμετέχοντες έπρεπε να κοιμηθούν κάθε βράδυ, καθώς και τη διατροφή τους για το διάστημα που θα διαρκούσε η έρευνα. Αρχικά οι ώρες του βραδινού ύπνου ήταν δέκα και σταδιακά μειώνονταν μέχρι να φτάσουν τις 5,6 ώρες ανά 24ωρο, ενώ επιτρεπόταν κανονικά η σύντομη μεσημεριανή σιέστα.

Η συνεχόμενη αϋπνία, καθώς και οι υπόλοιπες διαταραχές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν άμεσες επιπτώσεις στην αλλαγή του κανονικού ρυθμού του μεταβολισμού. Ο οργανισμός καίει λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του διαταραγμένου ύπνου από ό, τι συνήθως με αποτέλεσμα να ενισχύεται η τάση για παχυσαρκία. Μάλιστα, υπολογίστηκε πως σε διάστημα ενός έτους τα άτομα με διαταραχές στον ύπνο μπορούν να πάρουν μέχρι και έξι κιλά βάρος.

…και τάση προς ζάχαρο

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πως και η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα των εν λόγω ατόμων παρουσίαζε αυξητικές τάσεις μετά από κάθε γεύμα. Το πάγκρεας υπό τις συνθήκες αυτές εκκρίνει λιγότερη ινσουλίνη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η περιεκτικότητα του αίματος σε γλυκόζη και συνακόλουθα να προκαλείται διαβήτης. Η νυχτερινή εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς και τα συχνά ταξίδια κατά τις βραδινές ώρες φαίνεται να αυξάνουν τη ροπή προς τις δύο αυτές ασθένειες.

Όλες αυτές οι ανωμαλίες από την έλλειψη ύπνου εξαφανίστηκαν και οι καταπονημένοι οργανισμοί επανήλθαν στη φυσιολογική τους λειτουργία, όταν ξανακοιμήθηκαν κανονικά για εννέα συνεχόμενες μέρες μετά το πέρας των έξι εβδομάδων περιορισμένου. Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί επιστήμονες συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο για τη διατήρηση μιας καλής καθημερινής κατάστασης του οργανισμού από έναν καλό βραδινό ύπνο.
Πηγή: Spiegel online/ Δήμητρα Κυρανούδη - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής