Η παχυσαρκία «ανοίγει την πόρτα» στον καρκίνο των νεφρών

Η παχυσαρκία είναι υπαίτια για τον υπερδιπλασιασμό των νοσούντων από καρκίνο των νεφρών στη Βρετανία κατά τα τελευταία 35 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της αγγλικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Cancer Research UK.

Σύμφωνα με τους μελετητές της οργάνωσης, που συγκαταλέγονται στους κορυφαίους ογκολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου, η αιτιώδης σύνδεση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου είναι ότι οι οργανισμοί υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων υπερπαράγουν κάποιες ορμόνες που συμβάλλουν στην αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ποικίλων καρκίνων, ανάμεσά τους και του νεφρού.

Σύμφωνα με μελέτες που διενεργήθηκαν μεταξύ του 1966 και του 1998 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του νεφρού αυξάνεται κατά 7% για κάθε βαθμό του δείκτη μάζας σώματος (BMI) που υπερβαίνει το μέγιστο κανονικό (25). Αυτό συνεπάγεται αύξηση πιθανότητας πάθησης μέχρι και 35% για υπέρβαρους (>25-30) και μέχρι 70% για παχύσαρκους ανήκουν στον 1ο βαθμό παχυσαρκίας (>30-35).

Ενδεικτικό του κινδύνου που απορρέει από την παχυσαρκία, είναι ότι, κατά μέσο όρο, οι σημερινοί καπνιστές έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του νεφρού κατά 50%.

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, η πρόληψη του καρκίνου του νεφρού είναι δυσκολότερη διότι λιγοστοί άνθρωποι γνωρίζουν τον κίνδυνο που προκαλεί το υπερβάλλον βάρος ή η παχυσαρκία.

Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου διαγνωστεί νωρίς, είναι συχνά αντιμετωπίσιμος με εγχείρηση, Η Cancer Research UK μάλιστα εφιστά την προσοχή όλων μας, καθώς μέχρι και μικροποσότητες αίματος στα ούρα, που είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα, πρέπει να μας ανησυχήσει.

Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, το 2008, πάνω από το 50% του πληθυσμού ευρωπαϊκών χωρών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν υπέρβαρο, ενώ το 23% των γυναικών και 20% των ανδρών ήταν παχύσαρκοι.

Η Ελλάδα μάλιστα, καταγράφει «εντυπωσιακές» επιδόσεις στο πεδίο της παιδικής παχυσαρκίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του σχετικού προγράμματος COSI, το 2010 το 23% των ελληνόπουλων μεταξύ 7-8 ετών ήταν υπέρβαρο, με το 14% να είναι παχύσαρκο. Χειρότερα ήταν τα στατιστικά για παιδία 9-10 ετών, όπου 29% ήταν υπέρβαρα και 13% παχύσαρκα.

Για ολόκληρη την έρευνα δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος