Κλείσιμο

ΙΣΑ: Είμαστε υπέρ των αποτελεσματικών γενόσημων

Δεν είμαστε κατά των γενόσημων, είμαστε όμως υπέρ των αποτελεσματικών γενόσημων, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

Πρόσθεσε ότι στο εξής οι γιατροί θα συνταγογραφούν την δραστική ουσία και ο ασφαλισμένος θα παίρνει το φθηνότερο φάρμακο που θα περιέχει την ουσία.

Ο κύκλος του φαρμάκου, όπως λειτουργούσε και επιβάρυνε τα ταμεία και τη δημόσια Υγεία έκλεισε, τόνισε στην Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, σημειώνοντας πως ό,τι γίνει, πρέπει να γίνει με διαφάνεια.

Η δραστική ουσία που περιέχουν τα γενόσημα είναι ίδια και το ίδιο αποτελεσματική με τα πρωτότυπα φάρμακα, τόνισε στην Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Μάρκος Ολλανδέζος, γενικός διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Εξήγησε ότι η ΠΕΦ δέχεται επιθεωρήσεις από τον ΕΟΦ, αλλά και τα αρμόδια ευρωπαϊκά και αμερικανικά όργανα, γιατί κάνει εξαγωγές.

Ο κ. Ολλανδέζος σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά το θέμα είναι να μην υποβαθμιστεί.

Από τις δημοπρασίες φαρμάκων εξοικονομούνται εκατομμύρια ευρώ δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3, ο Κώστας Ράνος, μέλος της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι οι διαγωνισμοί γίνονται για φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα.

Σημείωσε πως η απόφαση για τα γεσνόσημα δεν είναι για να πεθάνει τον έλληνα πολίτη αλλά για να γίνει οικονομία.

Είπε επίσης πως οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να ορίζουν το φάρμακο που δίνουν στον ασθενή τους λέγοντας πως φάρμακα είναι η δραστική ουσία και όχι εμπορικό όνομα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη έγινε δεκτός κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων ο εφαρμοστικός νόμος των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας που επιφέρει μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της υγείας και του ΕΣΥ και μεταξύ άλλων αυξάνει τα γενόσημα φάρμακα στην αγορά, απελευθερώνει το ωράριο των φαρμακείων ενώ θεσπίζει και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Κατά τη συζήτηση πριν από την ψηφοφορία, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους, αφού έκανε λόγο για λασπολόγους και πόλεμο συμφερόντων, διεμήνυε στους επικριτές των γενόσημων φαρμάκων ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πόντο πίσω από το θέμα αυτό γιατί έχει δίκιο.

Υπενθυμίζεται ότι σε απεργία διαρκείας από την ερχόμενη Τρίτη -χωρίς διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα- προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, ενώ από σήμερα, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, του Πειραιά και της Αχαΐας σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση σε ασφαλισμένους υπερχρεωμένων ταμείων. Πρόκειται για τα: ΤΑΠ ΟΤΕ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΕΗ και ΥΕΝ.
Πηγή: skai.gr