Κοντά σε εμβόλιο κατά της ηρωίνης δηλώνουν Μεξικανοί επιστήμονες

Πολύ κοντά στην έναρξη κλινικών δοκιμών με ανθρώπους για την δημιουργία ενός εμβολίου που καταπολεμά την εξάρτηση από την ηρωίνη βρίσκονται ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού.

Η ερευνητική ομάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα, με εντυπωσιακή επιτυχία, μια σειρά πειραμάτων χρησιμοποιώντας ποντίκια ως πειραματόζωα και πλέον η δοκιμή του πολλά υποσχόμενου εμβολίου σε ανθρώπους αποτελεί το λογικό επόμενο βήμα. Πιθανώς ενδεικτικό της αυτοπεποίθησης των Μεξικανών επιστημόνων είναι πως ήδη έχουν υποβάλει αίτηση για την κατοχύρωση πατέντας επί του συγκεκριμένου εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τα ποντίκια είχαν ελεύθερη πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και παρατηρήθηκε ότι σε όσα είχαν εμβολιαστεί η κατανάλωση του ναρκωτικού μειώθηκε κατακόρυφα. Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι παρόμοια αντίδραση θα παρατηρηθεί και στους ανθρώπους.

Η είδηση αυτή αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για την επιστημονική κοινότητα έπειτα από δεκαετίες ατελέσφορων προσπαθειών καθώς έρευνες για εμβόλιο κατά της ηρωίνης διεξάγονται ήδη από το 1974. Ακολουθεί μάλιστα την εξίσου χαρμόσυνη είδηση ότι μια ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κατάχρηση Ναρκωτικών των Η.Π.Α. έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο προς την δημιουργία εμβολίου κατά της κοκαΐνης.

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών ανέρχονται σε 30.000 έως 40.000 άτομα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι ηρωινομανείς.
Πηγή: Μαράκης Αλέξανδρος