Η χορήγηση βιταμίνης Α μπορεί να σώσει 600.000 παιδιά

Νυκταλωπία και αναιμία είναι μόνο μερικές από τις ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη της βιταμίνης Α. Μια έλλειψη που κάνει παιδιά πιο ευάλωτα στην ιλαρά ή την πνευμονία. Εδώ και δεκαετίες εφαρμόζονται στις αναπτυσσόμενες χώρες προγράμματα για την χορήγηση βιταμίνης Α, τα οποία όμως συχνά δεν αρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Μια διεθνής ομάδα επιστημών παρουσίασε πρόσφατα στο περιοδικό British Medical Journal τα αποτελέσματα μιας «μετα-μελέτης», κατά την οποία αξιολογήθηκαν εκ νέου οι σημαντικότερες εκθέσεις ειδικών και οργανισμών.

Ένα στα τέσσερα παιδιά πεθαίνουν λόγω κακής διατροφής


Ο παιδίατρος Ζουλφικάρ Μπούτα, ο οποίος εργάζεται στην κλινική Αγά Χάν στο Πακιστάν, και ήταν μέλος στην επιτροπή ειδικών εξηγεί:
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η βιταμίνη Α είναι πολύ χρήσιμη, διότι μπορεί να σώσει τη ζωή ενός στα τέσσερα παιδιά, που πεθαίνουν λόγω κακής διατροφής. Η χορήγησή της βιταμίνης είναι απαραίτητη σε χώρες όπου τα παιδιά έχουν κακή διατροφή».

Η βιταμίνη Α θα μπορούσε να σώσει τη ζωή 600.000 παιδιών το χρόνο, σημειώνουν οι ειδικοί. Δύο δόσεις της βιταμίνης ανά παιδί αρκούν, διότι η βιταμίνη Α αποθηκεύεται από το σώμα. Σε ποιά τρόφιμα συναντάμε την βιταμίνη Α; Στα γαλακτοκομικά, στο κρέας, κυρίως στο μοσχαρίσιο συκώτι, τα αυγά και τα δημητριακά.

«Το να μην χορηγούμε στα παιδιά τη βιταμίνη που χρειάζονται είναι ανήθικο»

Στην επιτροπή ειδικών που υπογράφουν τη νέα μελέτη ανήκε και ο Φρανσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του τμήματος Υγιεινής Διατροφής και Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη:
«Με τη βοήθεια της μελέτης μπορούμε τώρα να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πόσο σημαντική είναι η χορήγηση βιταμίνης Α για την ανάπτυξη των παιδιών, λέει ο ειδικός. Μόνο όμως σε χώρες όπου παρατηρείται έλλειψη. Θα πρέπει επομένως να υπάρξει ένας κατάλογος των χωρών αυτών».

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή διατροφή, τονίζει ο παιδίατρος Ζουλφικάρ Μπούτα. Η πρόσβαση σε βιταμίνη Α είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Το να μην χορηγούμε στα παιδιά τη βιταμίνη που χρειάζονται είναι ανήθικο. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης μας, λέει ο Πακιστανός γιατρός.
Πηγή: Marieke Degen / Στέφανος Γεωργακόπουλος - Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος